Új kortárs tananyag – Aludnod kellene

kiss tibor noe aludnod kellene

Harmadik frissen elkészült komplex tananyagunk Kiss Tibor Noé regényével foglalkozik. Írója Szakács Emília, aki Barnás Ferenc regénye után immár a második Aegon-díjas mű iskolai feldolgozásának szempontjait, lehetőségeit, módszereit gondolta végig.

Részlet az anyagból:

“Középiskolásaink – és főleg a gimnazisták – többsége a kamaszkor hermetikusan zárt, vattázott közegéből kerül ki egy kevéssé elnéző, kicsit sem barátságos világba az érettségi után. A mindennapok jelenségei válaszokat követelnek, de ha ezt halasztani is lehet olykor, a jelenségekhez való személyes viszony kialakítását nem lehet mellőzni. Mindez információkat, tapasztalatot, a viszony kialakításához kondicionált gondolkodás igényességét feltételezi. Nyitottságot, empátiát, hajlandóságot az elfogadásra. A különbözőség, a másság elfogadására, a jajgatás nélküli szenvedéssel, az elesettséggel, az önpusztító lecsúszottsággal, kiszolgáltatottsággal való szembenézésre. A saját értékvilágunk kizárólagosságának gőgjét inti alázatra, esendőségének, sebezhetőségének jogos kételyeire figyelmeztet. Homo sum, humani nihil a me alienum est. (Ember vagyok, semmi sem idegen tőlem, ami emberi. Publius Terentius Afer, Kr.e. 195? – 160?)

Kiss Tibor Noé hangja, elbeszélői alázata és egyenessége ítélkezés nélkül, az emberi világ iránti megértéssel és szeretettel szól reménytelen életekről, kegyelem nélküli sorsokról, kiüresedett életterekről. Az Isten háta mögötti létezésről. Ez van. Ez is van. Ilyen élet is van.”

További tananyagok és segédletek találhatók Kincsestárunkban.

Az Aegon-díjas művekhez tartozó tananyagok teljes egészükben itt tölthetők le.

Reklámok