Új színházi segédanyag – Sirály

A Csehov-drámához kapcsolódó új anyag a Kultúrbrigád honlapján érhető el.

A segédlet szerzője Hudáky Rita, a Magyartanárok Egyesületének tagja. A füzet az előadás elé és a produkció megtekintése utáni időszakra egyaránt kínál szempontokat, elemzésvázlatokat és konkrét feladatokat is, elsősorban a végzés éve előtt álló és végzős diákok és tanáruk munkáját segítve.

„A NAT és a kerettantervek szerint is kívánatos, hogy a diákok megismerkedjenek Csehov valamelyik remekművével – erre pedig, színpadra szánt művek esetében nemigen lehet adekvátabb módot találni, mint egy színházlátogatás. Ennél fontosabb azonban, hogy ezúttal a diákok korosztályához közelálló két fiatal színházi alkotó, Fehér Balázs Benő rendező és Fekete Ádám dramaturg közös munkája határozta meg a darab értelmezési kereteit, így olyan előadás jött létre, amely a fiatalok nézőpontjából fogalmaz, és érzékenyen helyezi előtérbe Csehov drámájának lehetséges »fiatalos olvasatát«” – olvasható a segédlet bevezetőjében. A szerző szerint a változatos színészi kultúrát képviselő, sokfelől érkező színészcsapatnak és a Csehov szellemében széthúzott pólusokra építő – hol stilizáltan bohózati, hol pedig realisztikusan lélektani – játékmódnak köszönhetően az előadás jó eséllyel szólítja meg a diákok korosztályát.

A Sirály című előadást Oszvald Marika, Trokán Nóra, Porogi Ádám, Kaszás Gergő, László Zsolt, Derzsi János, Mihályfi Balázs, Parti Nóra, Szilágyi Csenge és Orosz Ákos játssza az Átrium Film-Színházban.

További színházi segédletek találhatók színházas ötlettárunkban.

Reklámok