Új színházi segédlet – A Hétfejű Tündér

Lázár Ervin A hétfejű tündér című mesegyűjteményéből a Budapest Bábszínház készített előadást, amelynek központi témája a sérült énkép és az ebből fakadó agresszió: „Nem volt nálam csúnyább gyerek Rácpácegresen. […] Úgy szégyenkeztem emiatt, ahogy még senki Rácpácegresen. És forrt bennem a düh.”

A Bábszínház meseadaptációja nem egyszerűsítette le A hétfejű tündér mellbevágó, az érzékeny befogadó számára megrendítő kérdésfeltevését, alapproblémáját, hanem összekapcsolta a kötet további meséivel, és így értelmező módon helyezte el a Lázár Ervin-i meseuniverzumban.

Az előadást akár 6 éves kortól érthetik, élvezhetik a gyerekek, de az árnyaltabb feldolgozásra, a bonyolultabb részleteket is érintő közös megbeszélésre készülő tanítóknak, tanároknak azt javasoljuk, hogy érettebb, 8-10 éves gyerekcsoportoknak szervezzenek színházlátogatást A Hétfejű Tündér-re – jelen segédanyag is elsősorban a harmadik-ötödik évfolyamot tanító pedagógusok érdeklődésére tarthat számot. Az előadás színházi nevelési szempontból különösen ajánlott olyan csoportok számára, ahol jelen van a kiközösítés problémája.

A Dohy Anna és Hudáky Rita által készített tanári segédlet kidolgozott ötleteket ad a felkészítő és a feldolgozó órára egyaránt. Az anyag itt tölthető le.

További színházi segédanyagok találhatók a Színházas ötlettárban.

Reklámok