Irodalmi alkotások párbeszéde – V. évfolyam

Tamás Ferenc (irodalomtörténész, költő, magyartanár, a Magyartanárok Egyesülete alelnöke) irodalmi kurzust tart – az előző évek nagysikerű sorozatának folytatásaként. Az előadó egymásnak felelő, egymást megvilágító műalkotásokat tesz egymás mellé, így mutatja fel az irodalom és a társművészetek belső kapcsolatrendszerét, izgalmas problémafölvetéseit és válaszait.

Az idei kurzus, amely a Helyek és helyzetek alcímet viseli, az irodalomban és a társművészetekben gyakran megjelenő helyszínek (Budapesttől New Yorkig, Rómától Utópiáig, a fogolytábortól az elmegyógyintézetig) és élethelyzetek (emigráció, rabság, szökés, szabadság) sokaságán kalauzol végig, irodalmi alkotások alapos elemzése mellett képek és zeneműrészletek bemutatásával. A szerzők köre idén is igen széles: a klasszikus magyar írók, költők mellett számos világirodalmi alkotó művei is szerepelnek – idén nagy hangsúllyal az oroszok (Gogol, Dosztojevszkij, Bulgakov, Szolzsenyicin), valamint az avantgárd olyan híres művei, mint Apollinaire Égöv, Blaise Cendrars Húsvét New Yorkban és Kassák A ló meghal, a madarak kirepülnek című költeménye. A félmúlt és a jelen magyar irodalmát többek között Esterházy Péter, Faludy György, Kertész Imre, Orbán Ottó, Parti Nagy Lajos, Petri György és Térey János művei képviselik. A zeneszerzők közül leghangsúlyosabban Bartók és Gershwin szerepel, de nem hiányoznak a 19. század olyan kiemelkedő alkotói sem, mint Mozart, Beethoven, Liszt és Dvořak.

A részletes program megtalálható a József Attila Szabadegyetem honlapján és Kincsestárunkban, az Előadások menüpontban is.