Tanárok éjszakája – Az élményalapú oktatásért

A Szembenézés Alapítvány felhívása:

2015. október 03. 17.00 óra

2015. november 13. 15.30 óra

Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum

Budavári Palota E épület 1014 Budapest Szent György tér 2.

Korszerű múzeumpedagógiai eszközökkel segíteni a tanári munkát – ez a célja a Budapesti Történeti Múzeum és a Szembenézés Alapítvány közös programjának, az októberben és novemberben is megrendezendő Tanárok éjszakájának. A múzeumban és a Várnegyedben zajló program a tanári munkát segítő új lehetőségeket kínál és párbeszédet kezdeményez. A kiállítások és kutatások eredményeinek helyszíni bemutatása mellett a szervezők szeretnék megismerni a tanárok igényeit, hogy a lehető legjobban hasznosítható eszközöket és módszereket ajánlhassák.

Az este kínálata

1. Múzeumpedagógia bemutató a Budapesti Történeti Múzeum kiállításain

“A királyi palota – a kultúra vára” c. kiállítás

“Budapest – Fény és árnyék, a főváros ezeréves története” – c. kiállítás

Programvezetők: Berhidai Magdolna és R. Kiss Gabriella múzeumpedagógusok

2. Terepen végezhető munka bemutatása a Szembenézés Alapítvány programjából

“Hűlt helyek – múltfaggató séták, középkori zsidó városnegyedek nyomában” c. séta

Programvezető: Végh András főmuzeológus, középkorkutató történész-régész

3. Konzultációk

A program egészét átszövő programelem. Az este interaktív, párbeszéddel alakuló együttlét, kölcsönös bemutatkozás lesz, hogy a találkozás közös gondolkodást, közös munkát alapozzon meg.

Részletek

– A választott korszak, a középkor, az egyik legnehezebben illusztrálható korszak: A Vármúzeum azon kevés helyek egyike, ahol a középkori épületek, a középkori királyi palota második világháború után feltárt maradványaiból helyreállított teremsor hangulatában, tereiben képes megidézni az egykor virágzó középkori királyi udvart. A gótikus szoborlelet, az ásatásokon előkerült egykori épületek kőtöredékei, használati tárgyak, bőrcipők, edények, dísztárgyak (a megújult állandó kiállítások részletei) pedig a mindennapi életet. Ezek bemutatása segít a korszak elmélyült elsajátítását biztosító miliőt teremteni, megismerni és megérteni a stratégiai jelentőségű Buda, Óbuda és Pest korabeli történetét, Buda uralkodói és Pest kereskedelmi központtá válását, a városok és benne élők változó életét – az ezzel kapcsolatos múzeumi és tereplehetőségeket.

– A séta a Vármúzeumtól nem messze, szintén a középkorba, a nyilvánosság előtt szinte ismeretlen középkori településrészekre visz el, melyekről a BTM jó évtizede zárult ásatásának eredményeképp tudunk részleteket (ekkor vált ismertté pl. a Mátyás templomként ismert Budavári Plébániatemplommal egyidős I. zsinagóga).

A feltárás egyik vezetője sétán (e közkedvelt múzeumpedagógiai eszköz segítségével) segít láthatóvá tenni a láthatatlant.

Egyediségében tűnik ki a sorból a főváros ezer évét bemutató kiállítás. Aki Budapest múltját szeretné megmutatni, itt kapja a legteljesebb képet – másutt nem található játékok, vonzó formában tálalt információk, Aquincumtól a rendszerváltozásig.

A Tanárok éjszakája program ingyenes

Regisztráció a Szembenézés Alapítvány honlapján vagy a kapcsolat@mail.btm.hu címen.

Ha diákcsoportokkal szeretnének sétálni, a varseta2015@gmail.com címen lehet időpontot és egyéb feltételeket egyeztetni.

Reklámok