SZIFONline – Emelem a tételt

174_20150320111431.jpg

A SZIFONline kritika- és esszérovatában Emelem a tételt címmel indult sorozat, amelyben Harmath Artemisz irodalomtörténész kortárs verseket, illetve – ritkábban – egyéb műfajú rövidebb szövegeket elemez.

Az elemzési egységeket a szempontokat markánsan megjelölő kérdések vezetik fel, tagolják. A kérdések, a szempontok egy része akár arra is alkalmas lehet, hogy a középiskolai órai munka alapjául szolgáljon, ahogy az elemzésekhez készített irodalmi lexikon szócikkei is a diákok tájékozódását segítik.

A sorozatot a címe által sugallt jelentéshez kapcsolódva ajánljuk a kollégáknak a kortárs irodalom tanításához, így akár a kortárs érettségi tétel kidolgozásához is.

Az eddig megjelent elemzések a húszasok és harmincasok lírájávalTérey JánosSopotnik ZoltánTolvaj ZoltánSzijj FerencKovács András FerencParti Nagy Lajos, Lanczkor Gábor, Kerber Balázs, Fehér Renátó, Sirokai Mátyás, Marno János, és Kemény István verseivel, szövegeivel foglalkoznak.

A kortárs költészet témakörén belül ajánljuk még az Aegon-díjas művekhez készített tananyagaink közül Rakovszky Zsuzsa, Jónás Tamás és Kemény István köteteit feldolgozó tanári segédleteket.

Reklámok