“A helyesírás-tanítás ketrece” – Arató László a Magyar Narancsban

Markó Anita a Magyartanárok Egyesülete elnökével készített interjút az új helyesírási szabályzat megjelenésének apropóján.

false

Arató László részletesen beszél azokról a helyesírási problémákról, amelyekre az új szabályzat sem kínál megnyugtató megoldást, valamint indokolja, hogy miért visszás mindennek fényében az új kiadás piacra dobása. Az interjú második felében a magyartanítás egyik közkeletűen félreértett kérdéséről, a helyesírás és a nyelvtan viszonyáról van szó:

“Van egy nagy problémakör, amiről feltétlenül beszélni kell: ez a helyesírás és a nyelvtan viszonya. Kiélezve azt állítom, hogy a nyelvtan- vagy anyanyelvtanítás a helyesírás-tanítás ketrecében vergődik, rá van kényszerítve a helyesírás-tanítás logikája. Ez nagyon rosszat tesz az anyanyelvtanításnak. Arra gondolok, hogy ötödikben hangtant tanítunk, s ennek az egyik oka, hogy meg kell tanítani a mássalhangzótörvényeket. Másrészről a nyelvi szintek grammatikáját alulról kezdeni, ami a kerettanterv szokása és a gyakorlat, szerintem a nyelvről való gondolkodás megerőszakolása. Ugyanis mondatokban beszélünk, ha meg akarnánk érteni a nyelv működését, akkor felülről kéne indulni. A szavak szófaját mondattani ismeretek nélkül valójában nem lehet rendesen megérteni. Nagyon súlyosan megzavarja az emberek nyelvszemléletét, hogy a helyesírásról nem közlik kellőképpen a tankönyvek, hogy az nem része a nyelvnek, az írás csak másodlagos jelrendszer, a kommunikáció rögzítése grafikus jelekkel.”

A teljes interjú itt olvasható.

Reklámok

“A helyesírás-tanítás ketrece” – Arató László a Magyar Narancsban” bejegyzéshez ozzászólás

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.