Az idei ősz témája: a kötelezők

A sajtó újabban kiemelt érdeklődéssel fordul a magyartanárok által régóta és gyakran feszegetett kérdéskör felé: Csókás Adrienn interjúja az mno.hu portálon olvasható.

Kevesebb tanítandó művet és több szabadon választott olvasmányt szeretnének a magyartanárok, mivel a jelenlegi tantervi szabályozás és az abban előírt kötelező irodalom egyáltalán nem szeretteti meg a gyerekekkel az olvasást. A szakemberek szerint az a baj, hogy az irodalomtanításban görcsösen ragaszkodunk a hagyományok tiszteletéhez és a nemzeti kincsnek számító művekhez, miközben az olvasás megszerettetéséhez inkább lenne szükség az általános iskolában ponyvára vagy akár könnyed lányregényekre is” – írja bevezetőjében a cikk szerzője, aki ezután Arató Lászlót, a Magyartanárok Egyesülete elnökét idézi az olvasóvá nevelésről, a kompetenciamérések eredményéről, a kedvtelésből olvasott és a kötelezőként feladott művek közötti szakadékról és arról, hogy a nemzeti hagyományok tisztelete hogyan kerül szembe az életkori szempontokkal.

A cikk a Nemzeti Pedagógus Kar magyar nyelv és irodalom tagozatának elnökét, Hajas Zsuzsanna Margitot is megszólaltatja, valamint Pokorni Zoltán egykori oktatási miniszter álláspontját idézi.

A teljes cikk itt olvasható.

Reklámok