“Magamra ismerek” pályázat

! FONTOS: A HATÁRIDŐT JANUÁR 31-IG MEGHOSSZABBÍTOTTÁK, TEHÁT MÉG NEM KÉSŐ HOZZÁKEZDENI!

A felhívás:

“Kedves Pedagógus!

Az Aegon Művészeti Díj alapítója, az Aegon Magyarország a MATEHETSZ-szel közösen ismét pályázatot ír ki középiskolások számára „MAGAMRA ISMEREK” címmel.

Jelentkezni 3-5 oldalas, erre a célra írt, saját, esszé-jellegű szöveggel lehet, melyben a pályázó fiatal a 2015-ben az Aegon Művészeti Díj előválogatott listájára felkerült első tíz jelölt irodalmi mű egyikét veszi alapul. Nem műelemzéseket várunk, hanem olyan írásokat, amelyekből kiderül, hogy egy konkrét mű konkrét SZEREPLŐJE, TÖRTÉNETE, egy, a mű által bemutatott ÉLETHELYZET, a cselekmény HELYSZÍNE miért ismerős a pályázó számára. Olyan szövegeket kérünk, amelyekben bemutatásra kerül az a személyes történet/élmény stb., ami az „ismerősség” érzését kiváltotta, valamint egy rövid indoklás arról, hogy milyen párhuzamot lát a pályázó a műbeli és a saját történet/szereplő/helyszín/élethelyzet között.

Kérjük Önt, a pályamunkák elkészítésében segítse diákjait azzal, hogy a mellékletben található tíz könyvet figyelmükbe ajánlja. A művekről készült tancsomagok (oktatási segédanyagok) ingyenesen elérhetőek a www.aegondij.hu oldalon.

Kedves Diák!

Veled is előfordult már, hogy olvasás közben azt gondoltad, ismerősek a szereplők, a helyszínek, és olyasmiről olvasol, ami veled is megtörtént már szinte ugyanúgy? Hogy akár szereplője is lehetnél a könyvnek? Esetleg volt olyan, hogy egy könyv segített megérteni vagy megoldani egy problémát, felismerni egy helyzetet, megszerezni egy barátot vagy lezárni egy kapcsolatot? „Ez velem is megtörtént már”, „én is egy ilyen fiúba voltam szerelmes”, „ugyanilyen házban laktak a nagymamámék”, „ezzel a figurával én is találkoztam”, „én is hasonló viszonyban vagyok a szüleimmel”, „az én szüleim is ilyesmit mesélnek a múltról”, „ugyanezt a helyzetet én máshogy oldottam, oldanám meg” … – például ilyesféle áthallásokat kereshetsz és fejthetsz ki írásodban.

Pályázz egy rövid, tömör, érdekes írással egy ilyen élményedről. Mi csak annyit kérünk, hogy az alábbi tíz könyv közül válassz ki egyet, és erről írj egy 3-5 oldalas, önálló, esszé-jellegű szöveget. (Vigyázz, nem műelemzéseket és fogalmazásokat várunk a teljes műről!) Írd le, hogy miért arra a szereplőre/helyszínre stb. esett a választásod, akiről, vagy amiről írsz, mi a hasonlóság a regénybeli történet/szereplő/helyszín stb. és a te életed között, és még azt, hogy mit jelentett neked az a „felismerés”, hogy magadra ismertél egy történetben. Esszéd irodalmi igényét erősítheti, ha magad is személyes élményen alapuló történeteket, portrékat szősz a téged megérintő, az olvasott könyvben talált hangulat, alak, helyzet, esemény köré. Az elbírálásban sokat számít majd az adott mű kiválasztott részletének, illetve saját hasonló élményednek érzékletes felidézése.”

A tíz könyv:

Dragomán György: A máglya
Esterházy Péter: Egyszerű történet vessző száz oldal – a Márk-változat
Havasréti József: Űrérzékeny lelkek
Kiss Tibor Noé: Aludnod kellene
Péterfy Gergely: Kitömött barbár
Szijj Ferenc: Agyag és kátrány
Szilasi László: A harmadik híd
Térey János: Átkelés Budapesten
Tóth Krisztina: Pillanatragasztó
Závada Pál: Természetes fény

Az esszé mellé az alábbi adatok megadása kötelező:
Név, Iskola, Évfolyam, Elérhetőségek, Fénykép a pályázóról, Adatvédelmi, illetve a pályamű nyilvánosságra hozatalához történő hozzájárulás.

A pályázók a pályaművek beküldésekor nyilatkoznak adataik, illetve a beküldött pályamű közlésére vonatkozó hozzájárulásukról.

Pályázók köre: 8-13. évfolyamos, a köznevelésben tanuló fiatalok

Pályázatok benyújtása: 2015. 11. 05 – 2016.01.31. között a MATEHETSZ honlapján 

Nyeremények:

helyezett: e-book olvasó és e-könyvcsomag 60.000 forint értékben
helyezett: e-book olvasó és e-könyvcsomag 40.000 forint értékben
helyezett: e-book olvasó és e-könyvcsomag 30.000 forint értékben
Az első 10 legjobb pályázót a MATEHETSZ meghívja a Nemzeti Tehetség Program keretében 2016-ban meghirdetett tehetségsegítő programokba.

Elbírálás:

A felhívásra beérkező pályaművek közül a szakmai zsűri mérlegelése alapján várhatóan 3 díjat ad. A szakmai zsűri tagjai:

Drevenka Edit PR-igazgató, Aegon Magyarország Zrt.
Arató László gimnáziumi magyartanár, a Magyartanárok Egyesületének elnöke
Diószegi Endre gimnáziumi magyartanár, az Irodalomtudományi Társaság Tanári Tagozatának elnöke
Pallai Károly Sándor költő, irodalmár a MATEHETSZ képviseletében
Valuska László újságíró, főszerkesztő, Könyvesblog és Könyves Magazin

Eredményhirdetés:

A bírálat eredményéről a pályázókat 2016. február 28-ig értesítik. A díjazottak bemutatására és a díjak átadására ünnepélyes keretek között, az Országos Tehetségnapon kerül sor (várhatóan 2016. március 19-én) Budapesten. A díjazott és a további, a bírálók által magas színvonalúnak ítélt pályázatokat megjelentetik.

Reklámok