Felhívás: Írás és szolidaritás – Generációk párbeszéde

A Szépírók Társasága és a Magyartanárok Egyesülete magyar szakos középiskolai tanár kollégákat keres az ÍRÁS ÉS SZOLIDARITÁS – GENERÁCIÓK PÁRBESZÉDE című projekt megvalósításához, amelyet a Norvég Civil Alap finanszíroz.

A projekt célja az írói felelősségvállalás tradíciójának újrafelfedezése oly módon, hogy a résztvevő középiskolás diákok széleskörűen tájékozódjanak a magyar társadalomról, felismerjék és megfogalmazzák a szegénység, a társadalmi egyenlőtlenség, a hátrányos megkülönböztetés, a kirekesztés és az erőszak szűkebb vagy tágabb környezetükben tapasztalható jelenségeit.

Írás és szolidaritás - introkép

A projektben való részvételt és az ezért járó tiszteletdíjat húsz iskola egy-egy tanárának tudjuk biztosítani, ami azt jelenti, hogy a jelentkezők között válogatnunk kell. Kérjük a kollégákat, hogy részvételi szándékukat mihamarabb, de legkésőbb január 20-ig jelezzék a szolidaritasprojekt@gmail.com címen. Célunk, hogy Magyarország minél több megyéjét, a leszakadó régiókat is elérjük, és a témával kapcsolatban változatos tapasztalatokkal rendelkező diákokat tudjunk bevonni a kezdeményezésbe.

A projekt megvalósításának szakaszai:

1.) Előkészítés

Nyolc magyar írót kértünk fel, hogy válasszanak egy régebbi magyar szerzőtől származó rövid szöveget (verset, novellát, tárcát), ami a társadalmi egyenlőtlenségek vagy a kirekesztés kérdésével kapcsolatos, és egy 3-5 perces videóban mondják el, miért fontos ez a szöveg nekik, és hogyan kapcsolódik valamilyen mai magyar társadalmi problémához. A szövegek és a videók legkésőbb január 31-ig elérhetővé válnak a projekt honlapján. A tanár kollégák jelentkezését január 20-ig várjuk, hogy január 25-ig véglegessé válhasson a résztvevők köre.

2.) A téma feldolgozása az iskolákban

A projektben résztvevő tanárok az írókkal felvett ajánló videók és a Magyartanárok Egyesülete által készített módszertani segédlet felhasználásával (egy vagy több) tanórai vagy délutáni foglalkozás keretében feldolgozzák diákcsoportjaikkal a nyolc irodalmi szövegből az általuk kiválasztotta(ka)t. A foglalkozások február 29-ig zajlanak. A megtartott szemináriumokról a tanárok rövid írásbeli beszámolót készítenek.

3.) A diákok saját tapasztalatainak megírása, a beküldendő szövegek kiválasztása

A foglalkozás(oka)t követően a diákok az elődök ihletésére maguk írnak szövegeket saját tapasztalataik alapján valamilyen mai társadalmi egyenlőtlenségről, kirekesztő magatartásról. Ezekből a diákcsoportok kettőt, a csoportot vezető magyartanár egyet választ, és elküldik a szervezőknek. Határidő: március 16.

4.) A legjobb munkák díjazása

A Szépírók Társasága és a Magyartanárok Egyesülete képviselőjéből és a nyilatkozó írók egyikéből álló zsűri április 7-ig kiválasztja a beküldött szövegek közül a három legjobbat, és egy ünnepélyes díjkiosztón közönség előtt értékes nyereményekkel jutalmazza a nyerteseket. A díjkiosztót a projektről szóló, szélesebb közönséget célzó workshop egészíti ki írók, magyartanárok és az eseményre meghívott diákok részvételével. Határidő: április 20.

A projekt iránt érdeklődő kollégák számára részletes információkat küldünk a megvalósítás menetéről, az anyagok elérhetőségéről, valamint a tanárok és a nyertes diákok díjazásáról.

Információ és jelentkezés: szolidaritasprojekt@gmail.com

Felhívás: Írás és szolidaritás – Generációk párbeszéde” bejegyzéshez ozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s