Regényben a történelem – “ilyen blogról álmodtak”

Arató László értékelése a pályázat győzteséről:

Rózsa Márta Lilla blogja – Tompa Andrea: Fejtől s lábtól

“A verseny kitervelői legszebb álmaikban ilyen blogról és ilyen elemzésről álmodtak.A blog kihasználja a műfaj vagy csatorna szinte minden lehetőségét. Úgy olvasható lineárisan, hogy közben elágazások sorát, az ugráló, kalandozó hipertextuális és multimediális olvasás gazdag lehetőségeit hozza létre. A nagyon komoly, nagyon elmélyült, nagyon koherens szövegelemzés és szövegalkotás összefér a tarkasággal, változatossággal, médiaváltogatással.

Az állandó háttérkép a régi képeslapokkal megteremti a múltidéző atmoszférát, illik a tárgyhoz. A kéthasábos elrendezés remek külső formája a folyamatos olvasást és az alkalmi elcsavargást egyaránt felkínáló belső formának. A bal oldali, szélesebb hasáb már a nyitólapon sem iskolás dolgozatot sugall, nem a szerzővel s nem a kor ismertetésével indul. Hangulati rávezetés hívogat. Régebben a nyitóoldalon Móricz egy remek, de nem agyonolvasott háborús novellája, A macska állt, a verseny eredményhirdetése után (!), a karácsonykor frissített változatban pedig A szeretet ünnepe, lövészárkokban című csalogató szöveg fogadja az olvasót. A jobb fölső sarokban beágyazott dokumentumfilmek csábítják az olvasót. Nehéz ellenállni a többségünk által még nem látott százéves színes (!) filmeknek. Mintaszerű a címek, a belső linkek hierarchiája. A főcím alatt vízszintesen mértéktartóan csak négy cím áll (Kronológia, Regényben a történelem, A világháborúrólTompa Andreáról), így nem esünk a bőség zavarába, azonban a bal hasábban vagy margón már a nyitóoldalon vagy 22 képecskés alcím, hívószó (bejegyzés linkje) áll. Évszámok a nagytörténelem, a kronológia kedvelőinek, kis színesek a bordélyházakról, a fegyverekről, a betegségekről, egy/a haditervről, a front állatvilágáról, a veteránok emlékezéseiről stb. azoknak, akik kis ínyencségekre vágynak inkább.   Persze a ravasz blogszerkesztőnél az utak egymásba futnak, hiszen a bal oldali képecskés évszámok a felső nagy alcímek egyikének, a Kronológiának is részei, s persze a bejegyzés alján is feltűnnek a kapcsolódó ajánlott bekezdések.

A regényelemző törzsesszé is tele van tűzdelve linkekkel, így ha kedvünk van, megismerhetjük azokat az erdélyi fürdőhelyeket, azokat a klinikákat és orvosokat, újságcikkeket, gyógyítási módszereket és egyebeket, amelyek a regényben szóba kerülnek. Kitérőket csinálhatunk, de egyhuzamban, elmélyülten is olvashatjuk az elmélyült elemzést. (Mintha a régebbi változatban az esszé mellett is futottak volna csábító képek a fürdőkről és egyebekről, de lehet, hogy tévedek.) A hihetetlenül információgazdag blog tulajdonképpeni regényelemzése irodalmári mestermunka. Szoros szövegolvasás, ami azonban sehol nem egyszerűsödik tartalomismertetéssé és nem veszti el irányát a részletek között. A két főszereplő párhuzamosan folyó sorsának párhuzamos, de az összekapcsolódásokat, tartalmi párhuzamokat mindig feltáró végigelemzése narratológiai szempontból is igényes. (A sok párhuzam közül az egyik az elmagányosodó főszereplők életében a kutyák szerepe.)   Konklúzióként is szolgáló motívumelemzései pedig megkoronázzák a blogot.  Ilyen koronarészlet a sokrétűen és mélyen értelmezett csonkaság- és fragmentáció-motívum vagy a fejtől-lábtól, azaz a skafföttes-befőttes motívumának bravúros kibontása. Az elemzés egyetemi szemináriumi dolgozatnak, folyóiratban is közölhető tanulmánynak is beillik. A dolgozat írója ismeri és bibliográfiájában felsorolja a regényről megjelent legfontosabb írásokat. Talán egyetlen hiányérzetem, hogy az „olvasónapló” nem jelzi, hogy hol merített ezekből az írásokból, hol gondolja tovább azokat. Nem plágiumról van szó, mert Rózsa Márta Lilla saját gondolatatit saját nyelvén mondja el, de a hatásokra azért utalhatna.

Egészében kivételesen magas színvonalú munka készült. Tanároknak önképzési anyagként, diákoknak tananyagként, laikus olvasók számára regénykalauzként egyaránt remekül használható.”

A verseny eredményéről és többi helyezettjéről itt tudósítottunk.

Reklámok

Regényben a történelem – “ilyen blogról álmodtak”” bejegyzéshez ozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s