Egy irodalmár-rajzoló-blogger tanár a tanmenetről és az olvasásról

Koós István Az olvasás kalandja című blogján írt a tapasztalatairól és osztotta meg gondolatait az irodalom tanításáról, a tanmenetről, a különböző iskolák különböző diákjairól. Egy elgondolkoztató részlet az írásból:

“Elmesélem ezzel kapcsolatban egy régi emlékemet, amit nem tudok elfelejteni, és amely máig mélységes szomorúsággal tölt el. Abban a fehérvári szakképző iskolában történt, ahol kilenc évet dolgoztam. Egy alkalommal szóba elegyedtem két diákkal, akik az iskola kapujában dideregtek a hidegben, ott várták a távolsági busz indulását, hogy hazamenjenek. Megpróbáltam őket rábeszélni, hogy ezt az időt ne a fagyos levegőben töltsék, hanem menjenek be inkább az iskolai könyvtárba, ami nagyon otthonos hely, meleg van, és jól el lehet beszélgetni a könyvtáros tanárnővel (ez igaz is, nagyon kedves tanárnő, név szerint Kriszta). A diákok erre közölték, hogy könyvtárba ők soha be nem teszik a lábukat, semmilyen körülmények között, semmi pénzért. Pedig világosan elmagyaráztam nekik: nem kell könyvet olvasniuk, még csak kézbe sem kell venniük egyet sem.

7.jpg

Ez az emlék azt mutatja, hogy bizony akadnak olyanok a Föld bolygó napsütötte felszínét benépesítő embertársaink között, akiket egy szörnyű belső gátlás kitaszít (metaforikusan és ebben az esetben szó szerint is) a külső hidegbe, megfosztva őket a felfedezés és megismerés örömétől; a belső gazdagodás és a kiteljesedés ígérete elől a tél sivárságába menekülnek. Pedig aki látott már kisgyereket, tudja, hogy mindannyian kielégíthetetlen kíváncsisággal és a minket körülvevő világ iránti végtelen érdeklődéssel érkezünk a világra. Ez az attitűd azonban középiskolás korra az emberek egy jelentős részénél szertefoszlik, az írott szöveg halálos ellenségükké válik, fekete koponyaként riasztja őket. Ám ha az iskola meggyűlölteti a diákokkal a tanulást, az olyasféle furfang, mintha az orvos sót szórna a sebbe. Talán még az is jobb lenne, ha nem tanítanánk semmit…”

A teljes írás a szerző blogján olvasható.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s