“a tanárnak is örömet okoz” – beszélgetés Nádasdy Ádámmal

Nádasdy Ádám (költő, nyelvész, tanár, 2014-es gyulai táborunk nagy népszerűségnek örvendő vendége) interjút adott a welovebudapest.comnak. Szóba került néhány megunhatatlan nyelvi kérdés, a budapesti színházi élet, a megjelenés előtt álló Dante-fordítás és az is, hogy mi teszi a jó tanárt. 

Fotó: Juhász Norbert / We Love Budapest

Néhány részlet az interjúból:

“Mitől lesz valaki jó tanár?  
Nádasdy Ádám: Oda kell figyelni a diákokra, vagy legalább úgy kell csinálni, mintha odafigyelne rájuk az ember. Ha már ott ülnek, akkor mindenkit meg kell mozgatni, hogy mindenki szólaljon meg legalább egyszer. Aztán fontos, hogy ha valamit íratok, akkor én azt tényleg elolvasom, amin egyébként meg is szoktak lepődni. Az egyik legjobb módszer természetesen az, ha ember szeretné meggyőzni a tanítványait valamiről, amiről eddig máshogyan gondolkodtak. A legjobb, amikor a tanárnak is örömet okoz, hogy átalakíthatja egy kicsit a diákok gondolkodását.”

“Létezik-e budapesti beszéd?
Nádasdy Ádám: Szerintem nem nagyon, ugyanaz a diák Székesfehérváron vagy Miskolcon ugyanúgy beszél, mint Budapesten. Társadalmi különbségek vannak persze, a szegényebbek, a cigányság, illetve  a kevésbé iskolázottak esetében, de az egy másik kérdés. Meglepően kicsik mifelénk a különbségek.”

“Mi a helyzet a »de viszont«-tal?  
Nádasdy Ádám: Nézze kérem, ez felesleges okoskodás, mint minden illemszabály. Feltehetjük a kérdést, hogy helytelen-e farmerban operabálba menni. Én azt mondanám, hogy nem, mert védi az ember testét az időjárás viszontagságaitól. Ez inkább konvenció kérdése: ha mindenki úgy érzi, hogy helytelen, akkor az. A nyelvész azt mondaná, hogy a »de viszont« olyan , mint az »ámbár«, ami kétszer ugyanaz, de mégsem érezzük, hogy helytelen. Ezen a nyelvész csak érdeklődéssel hümmög, miközben logikát próbál találni benne. Ez olyan mint a divat, egyfajta közmegegyezéses játék. Az ikes igék esetében ugyanez a helyzet, én azt mondom, hogy tessék szépen betartani a konzervatív normát, de tény, hogy ennek nincsen tudományos alapja. Nem lehet azt mondani, hogy »elválom a feleségemtől«, vagy »kihullom a rostán«. Ezeket a konvenció szabályozza. Én azt mondom például, hogy »eszem« és »iszom«, meg dolgozom, de például »internetezek« egész éjjel, és nem »internetezem«.”

Hogy látja a budapesti fiatalságot a katedráról?  
Nádasdy Ádám: Nem tudom, hogy merjem-e ezt mondani, de sokkal kevesebbet érnek rá, mint mi egykor. Nem tudom, hogy ez azért van, mert a megélhetésükért küzdenek, vagy mert többet szórakoznak, de tény, hogy sokkal kevesebb idejük marad arra, hogy a beadandó házikat megírják. /…/ Azért nem gondolom, hogy szimplán lusták, mert azt látom, hogy tömegesen nem érnek rá, és ez már aggodalomra is okot adhat.

“Ön szerint mi Budapest legjobb tulajdonsága?  
Nádasdy Ádám: A színházak. Szeretek színházba járni, és dolgozom is nekik. Ahhoz képest, hogy ez nem egy hatalmas város, itt a kínálat valamiért elképesztően széles. Nem mindenhol játszanak jól, és nem minden darab jó, de a választékról csak a legjobbakat mondhatom.”

Ha bármin változtathatna, mi lenne az?  
Nádasdy Ádám: Felépíteném a Nemzeti Színházat az Erzsébet téren. A mostani nagyon rossz helyen van, és az eredeti tervek szerint a belvárosi változat éjjel-nappal nyitva lett volna, lett volna benne kávézó, meg talán étterem. Tehát egy valódi közösségi szerepet töltött volna be.”

“Hol találkozhatunk Önnel a közeljövőben?  
Nádasdy Ádám: Egy nagy fordítási munkát fejeztem be most: Dante Isteni színjátéka, mai nyelven, felújítva. Áprilisban fog megjelenni a Magvető Kiadó gondozásában, abban benne lesz a nevem, illetve itt az egyetemen is megtalálható leszek továbbra is.”

A teljes interjú itt olvasható.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s