Új színházi segédlet – Liliomfi (Budaörs, Latinovits Színház)

Részlet Gyeskó Ágnes tanári segédanyagából:

“A Liliomfi az iskolai tananyagban

Az irodalom tananyagba 8. osztálytól minden évfolyamon beilleszthető a dráma. Egy-két vígjáték mindenképpen szerepel Moliere-től, ennek szerencsés magyar kiegészítése lehet ez a nagyon népszerű komédia, aminek az alaptörténete 2-3 mondatban összefoglalható.

Az előadás mind a jellemkomikum (pl. Kamilla vagy Szilvai Tódor), mind a helyzetkomikum (pl. leskelődés a kis ajtó két oldalán, 2 ifjú Schwartz a fogadóban egyszerre) megértéséhez bőséges anyagot ad a diákoknak. Megtapasztalhatják, milyen a színpadi helycsere, szerepcsere ill. szerepjáték (Szellemfi Liliomfinak adja ki magát, Liliomfi ifjú Schwartznak), az információhiányból származó félreértés (Kányai Gyurit hiszi Szilvai gazdag és nemes unokaöccsének).

Az előadás ezeken felül további színházi és nem színházi műfajokat, hagyományokat, játékmódokat is megidéz: bohóctréfa, burleszk, commedia dell’arte, népszínművek. A szórakoztatás olyan széles skáláján mozog, ami rendkívül színvonalas és élvezetes néhány órát ad a diákoknak, miközben egyszerre rengeteg ingert, élményt kapnak a színház működéséről, a színészi létezésről is. A színjátszásról magáról is szól az előadás.

10. osztályban a reformkor tanításakor az időrendbe is illeszthető, hiszen a magyar színjátszás első éveiben játszódik a cselekmény, a vándorszínészet romantikus korszakában. Az előadás a nyelvújításra is utal. Természetesen minden kor minden színészéről szól a mű és az előadás is.”

A tanári segédlet a színház honlapjáról tölthető le.

További színházi segédanyagok a SZÍNHÁZ + DRÁMA oldalunkon találhatók.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s