Színházi segédlet – Az ember tragédiája (Bábszínház)

Az ember tragédiájával többnyire 11. osztályban, ideális esetben tehát már nem egészen gyakorlatlan olvasóként találkoznak a diákok. A mű teljes szövege azonban – másik két klasszikus nemzeti drámánkkal, a Bánk bánnal, és a Csongor és Tündével együtt – a leginkább embert próbáló középiskolai olvasmányok közé tartozik.

A Budapest Bábszínház előadásához készült tanári segédlet két korosztályra bontva javasol órai keretek között vagy projektmunkaként elvégezhető (felkészülő és feldolgozó) feladatokat.

A 13-15 éveseknél természetesen nem lehet számítani Madách művének olvasására, ismeretére. Ők kooperatív csoportmunkában maguk készítenek montázsképekből álló idővonalat a történelmi korszakokhoz, s így előzetes önképzésüknek köszönhetően egy-egy szín „szakértőiként” indulnak a színházba. Az előadás megtekintése után minden csoport saját megfigyelési szempontok alapján értékeli a látottakat, majd akár stílusos névjegykártya-gyűjteményt is készíthetnek Ádám találkozásainak emlékére. A legbátrabbak Lucifer londoni produkciója nyomán beneveznek az osztály „képmutogatóinak” versenyébe…

A 16-18 éves diákcsoportok esetében akkor is elvárható az eredeti drámaszöveg forgatása, olvasása, ha a színházlátogatás – legalábbis részben – a kötelező olvasmány tartalmi megismerését, esetleges olvasási nehézségek enyhítését (is) célozza. Az előadásfotókhoz rendelt szövegrészletek dramaturgi húzása, tömörítése, illetve (modernizáló, akár szlenges) átírása olyan kreatív feladat, ami élvezetessé teszi a szoros szövegolvasást. Az emberpár lázadásának céljáról és értelméről szóló vita bármelyik tizenéves közösséget lázba hozhatja, ha sikerül megfelelő ráhangolással bevezetni a témát. A madáchi kép férfi és nő különbségéről pedig igazi gyúanyag lehet egy mozgalmas, érvelős-vitatkozós órához: a vitát kirobbantó provokatív állításokról – ha alaposan megnézzük Az ember tragédiáját – maga Madách Imre gondoskodik.

A Budapest Bábszínház előadásához készült, tanároknak szóló segédanyag a innen tölthető le.

További színházi előadásokhoz kapcsolódó tanári segédletek a Színház + dráma oldalon.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s