A Magyartanárok Egyesülete nem vesz részt a Köznevelési Kerekasztal Tartalomfejlesztő munkacsoportjának munkájában

Sipos Imre úr részére, EMMI, Köznevelési Államtitkárság
Tisztelt Helyettes Államtitkár Úr!
Köszönettel vettük meghívását a Köznevelési Kerekasztal Tartalomfejlesztő munkacsoportjának alakuló ülésére. Azonban az ülésre a Magyartanárok Egyesülete nem delegál senkit, a munkacsoport munkájában a jelen körülmények között nem kívánunk semmilyen módon közreműködni. Véleményünk szerint a kerekasztalnak nem kényszer hatására, válságkezelés céljából kellett volna létrejönnie, hanem a Nemzeti köznevelési törvény elfogadása, a nemzeti alaptanterv, a kerettantervek, a tankönyvrendelet vagy az életpályamodell kialakítása és bevezetése előtt.

20 éves fennállásunk során mindig készségesen vettünk részt szakmai véleménynyilvánításban, tárgyalásban az oktatás irányítójával, a minisztériummal – amikor megkérdeztek minket. Sajnálatos módon az elmúlt hat évben ritkán kérték ki a véleményünket, sőt a tankönyvekkel kapcsolatos egyeztetési javaslatunkra az államtitkárság hosszan nem is válaszolt, majd a megbeszélés elől kitért.
A Magyartanárok Egyesülete a Civil Közoktatási Platformot létrehozó szervezetek közé tartozik, márpedig ez a platform alapítólevelében kinyilvánította, hogy a „CKP-hoz csatlakozó szervezetek nem vesznek részt a jelenlegi összetételben működő, a kormány által létrehozott Köznevelési Kerekasztal munkájában”. Tárgyalási alapnak mi a Tanítanék Mozgalom 4 és a Pedagógusok Sztrájkbizottságának 25 pontos követelését tekintjük. A Tartalomfejlesztő munkacsoportban való részvételünket – bármennyire kívánatosnak tartjuk mi is a valódi tárgyalásokat – megakadályozza, hogy az a torz összetételű és véleményünk szerint illegitim, az oktatásügyi kormányzat egyoldalú válogatása alapján létrehozott, nem kerek kerekasztal része, alegysége. Szervezetünk – mely, ismételjük, elkötelezettje az érdemi, korrektül előkészített és megtartott tárgyalásoknak – pedig közvetve, még szakértők delegálásával sem kíván hozzájárulni a valódi tárgyalások lefolytatása helyett az azoknak csak látszatát keltő fórum legitimálásához.
Budapest, 2016. február 29.
Arató László
elnök
Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s