Radnóti Sándor a Saul fiáról

“Georges Didi-Huberman francia filozófus Nemes Jeles Lászlónak levelet írt a Son of Saul / Saul fia kapcsán. Forgách András lefordította, a Jelenkor Kiadó megjelentette, Radnóti Sándor pedig pazar írást küldött róla nekünk.” – írta facebook oldalán a Revizor.

A Saul fiát már most sok tanár nézi meg középiskolás csoportokkal, és a különleges nemzetközi sikernek is köszönhetően ez minden bizonnyal a jövőben is így lesz. Nagy szükségünk van az iskolai megbeszéléseket segítő, elemző-értelmező háttéranyagokra, ezért szeretnénk felhívni a figyelmet az esszére:

“Saul rögeszméje a pokoljárás archaikus történeteinek sémáját követi, „a rítus teljesítésének kötelességét”, de a hős a halál birodalmában illúziótlanul magát is halottnak tekinti. Sikertelensége is „Mózes elbeszélésének kegyetlen, fordított változata: egy megfulladó halott gyermek, szemben a vízből kimentett élő gyermekkel; egy egész nép valódi, történelmi halála, szemben ugyanennek a népnek a bibliai, mitikus születésével”. S mégis, van mesei jutalom: Saul, ha terhe nem is, átjut a folyón, az élet és a szabadság birodalmába. Másokkal, a felkelőkkel együtt, meghúzódik egy fészerben, ahová betekint egy lengyel kisfiú. „Ki ő? A halott gyermek, aki visszajött a halottak birodalmából? Egy angyal? Saul előbb megdöbben, aztán a szó minden értelmében vett felismeréstől ennek a filmnek az egyetlen mosolya dereng föl az arcán.” Azt is mondhatnánk, élőhalottból (akit előbb a sonderes munkája, utóbb a monománia kötelességteljesítése tesz embergéppé) élővé válik egy percre, hogy aztán végképp halottá váljék, hiszen ez az utolsó is halálra ítélt csoda: az üldözők legéppuskázzák őket. A történet tehát itt, a végén is lezárt a jövő irányában, de a hős mosolya mégis katartikus.” – írja Radnóti Sándor Didi-Huberman nyomán.

A teljes írás a Revizor portálján olvasható.

Reklámok

Radnóti Sándor a Saul fiáról” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s