Kohlhaas – Meghívó a Szkénébe

Meghívót kaptunk:

Kedves Egyesületi Tagság!
Szeretettel és tisztelettel hívjuk a Magyartanárok Egyesületének tagságát, munkatársait és családtagjaikat az április 3-án 15.00-kor műsorra tűzött Kohlhaas című előadásunkra. Részükre szakmai jegyet biztosítunk – 1.500 Ft-ért.
Kérem, hogy az esetleges jegyigényeket a ordody.gabor@szkene.hu e-mail címre küldjék el vagy keressenek a 20 384-6960 számon. Nagyon köszönöm.
Ordódy Gábor

Plakát

  • Élt valaha egy lókereskedő, név szerint Kohlhaas Mihály, a maga korában az egyik legderekabb, ugyanakkor legelvetemültebb ember. – Ez a rendkívüli férfiú, egészen harmincéves koráig, a jó állampolgár példaképének számíthatott volna. A jogérzék azonban rablóvá és gyilkossá tette őt. (az előadás honlapja)
  • „A rendező ugyanis Hegymegi Máté koreográfus, aki ügyesen simítja egybe a mozgást és a szöveget. Nem érzem föltétlen szükségét, hogy mozgásszínházként definiáljam az előadást, noha kétségtelen, hogy a mozgás alaposan megsegíti a szöveg dinamikáját. A trapéz alakú játéktér voltaképpen egy medence – mindjárt az első percekben meg is telik vízzel, és attól kezdve ebben járkálnak, szaladnak, esnek és fekszenek a szereplők. A víz mindvégig képes megmaradni a „cifra szolga” szerepében: tudunk róla, de nem birtokolja figyelmünk egészét – és néhány igazán szép jelenet természetes közegévé válik.” (Hol jog nincsen, bosszú van – Csáki Judit, revizoronline.hu)
  • „Amikor először olvastam Sütő András feldolgozásában a történetet, sokkal inkább a hőst láttam a címszereplőben, mint most harminc évvel később. Nagy Zsolt figurája különösen energikus és egy olyan embert mutat, aki viszont a dolgokat fehérnek vagy feketének látja, nem árnyaltan. Nem latolgat, nem tűnődik el azon, hogy tetteinek milyen következményei lehetnek. (Ebben segít ez a szövegváltozat, ebben nincs annyi vita és filozofálgatás, mint Sütő darabjában.) Nagy Zsolt Kohlhaasa azt is szeretné, ha a világ tisztán, áttekinthetően, kiszámíthatóan működne. Nem kérdőjelezi meg az állam, a fejedelem hatalmát, nem akar adókat megúszni, csak azt szeretné, hogy mindenkire ugyanaz a törvény vonatkozna.” (Gyilkos vagy áldozat? – Mezei Néző)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s