Konferencia és projektzárás

Április 23-án az Országos Széchényi Könyvtárban lezajlott a Magyartanárok Egyesülete Írás, szolidaritás, tanítás című konferenciája.

A konferencia keretében díjkiosztóval és workshoppal zárult a három generációt: magyar klasszikusokat, kortárs írókat és középiskolásokat összekapcsoló, Írás és szolidaritás – Generációk párbeszéde elnevezésű program, amelyet a Szépírók Társasága kezdeményezésére, velük közösen bonyolítottunk le.

A diákok írásaiból háromtagú zsűri választotta ki és értékelte a legjobbakat: Bódis Kriszta író, Schiller Mariann magyartanár, a Magyartanárok Egyesületének választmányi tagja és Gács Anna irodalomkritikus, a Szépírók Társasága elnöke.

A díjazottak:

I. díj: Tóth Lilla Katalin: Nem, nem, soha (Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégium, Balatonalmádi, tanár: Terray-Sógor Csilla)

II. díj: Lipták Viktória: Nagyvilágban (Szent István Közgazdasági Szakközépiskola, Budapest, tanár: Benkő lldikó)

III. díj: Balogh Bianka: A nyomor színe (Berettyóújfalui Arany János Gimnázium, Egészségügyi Szakképző és Közgazdasági Szakközépiskola, tanár: Hevesi Gyula)

▪ Különdíj az empátia és az irodalmi érzékenység kivételes egyensúlyáért: Csókási Barbara: Pánikroham (József Attila Gimnázium és Közgazdasági Szki., Monor, tanár: Kolozsi Orsolya)

▪ Különdíj a társadalmi feszültségekkel való szembenézés bátorságáért és a rendkívüli atmoszférateremtő képességért: Iván Veronika: Gyerekmegőrző (Esztergomi Dobó Katalin Gimnázium, tanár: Pápa Zsuzsanna)

▪ Különdíj a szegénység és a női kiszolgáltatottság kapcsolatának összetett ábrázolásáért: Szabó Dóra Szilvia: A feladó (Berettyóújfalui Arany János Gimnázium, Egészségügyi Szakképző és Közgazdasági Szakközépiskola, tanár: Hevesi Gyula)

▪ Különdíj a klasszikus szöveg legtalálóbb parafrázisáért: Bencze Sára, Pintér Dorottya: Cetli (Esztergomi Dobó Katalin Gimnázium, tanár: Pápa Zsuzsanna)

▪ Oklevél a legkreatívabb csapatmunkáért: Bors Réka, Dobos Eszter, Kiss Fanni, Kocsis Edit, Kocsor Sára, Kundakker Regina, Mészáros Eszter, Paulik Sára, Szabados Viktória, Tóth Zita Aranka, Vankó Réka Favágó János-feldolgozása (Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégium, Balatonalmádi, tanár: Tarnóczy Áron)

A díjkiosztó utáni workshop keretében Benkő Ildikó (Szent István Közgazdasági Szakközépiskola, Budapest), Kolozsi Orsolya (József Attila Gimnázium és Közgazdasági Szki., Monor) és Zeman Csaba (Aszódi Evangélikus Petőfi Gimnázium és Kollégium) tartottak rövid beszámolót a tapasztalataikról. Az ezt követő kerekasztal-beszélgetésen Hevesi Gyula és két díjnyertes diákja, Balogh Bianka és Szabó Dóra Szilvia (Berettyóújfalui Arany János Gimnázium, Egészségügyi Szakképző és Közgazdasági Szakközépiskola), Pápa Zsuzsanna (Esztergomi Dobó Katalin Gimnázium), valamint Zeman Csaba vettek részt. A beszélgetést Hudáky Rita, a projekt pedagógiai koordinátora vezette.

A konferencián a projekthez kapcsolódva  Szilágyi Ákos A hajléktalanság-bűn és elkövetői, Schein Gábor Itthon van Átyin Jóska? Cigányábrázolás a magyar irodalomban, Menyhért Anna pedig Kizárva vagy bezárva: női irodalom és rejtett sztereotípiák címmel tartott előadást.

A párhuzamos szemináriumokon az idei Aegon-díj shortlistjén szereplő művek tanításáról kaptak a gyakorlatban alkalmazható ötleteket a konferencia résztvevői. Danyi Zoltán A dögeltakarító című regényéről Bacsó Péter (Eötvös József Gimnázium), Dragomán György Oroszlánkórus című novelláskötetéről Pintér Borbála (Toldy Ferenc Gimnázium), Oravecz Imre Távozó fa című verseskötetéről pedig Sulyok Blanka (Kozma Lajos Faipari SzKI) tartott foglalkozást.

A konferenciát az Aegon biztosító támogatta.

A rendezvényen készült fényképek az egyesület facebook-oldalán nézhetők meg.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s