Isteni színjáték – Nádasdy Ádám – fordítás és videó

Nádasdy Ádám a Kultúrpart internetes magazinban beszélt Dante Isteni színjáték című művéből készített friss fordításáról:

„A ma emberének miért lehet érdekes az Isteni színjáték?

A középkor egy érdekes világ, és izgalmas megfigyelni, mennyire másképp gondolkoztak akkor, de mégis akadnak hasonlóságok is. Valóban nem könnyű olvasmány, de ez egy klasszikus: olyan, mint amikor a turisták elmennek bizonyos helyekre, látványosságokhoz, valójában csak azért, mert azt mindenki más is megnézte már. Tulajdonképpen ez egyféle zarándoklat. A zarándokhelyek általában nem érdekesek önmagukban, azért válnak azzá, mert ott már mindenki volt. Ilyenek a klasszikus művek is, azt mutatják meg, mi az, amit mindenki olvasott az elmúlt évszázadokban.

A mű tanításához nem csak a friss fordítást, hanem az NKP honlapjáról levetíthető videót is ajánljuk, amelyben ugyancsak Nádasdy Ádám beszél – a diákok számára is érthető és élvezetes, sőt a szövegolvasásra bátorító, kedvcsináló módon – a dantei pokol beosztásáról.

  • A Kultúrpart interjúja: itt
  • Videó: itt

Frissítés: Az NKP honlapján a hiperhivatkozás nem indítja el a videót. A problémáról 2019.03.04-ei bejegyzésünkben (itt) írtunk részletesen.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s