Bacsó Péter tanári segédlete Danyi Zoltán Dögeltakarító című regényéhez

Az Eötvös József Gimnázium tanárának anyaga két fő részből áll: egy alapos és átfogó regényelemzésből, valamint egy változatos, sok vizuális elemet tartalmazó feladatsorból. A képek ppt segítségével kivetíthetők.danyi zoltan dogeltakarito

Miért? Kinek? – Részletek a segédletből:

“Úgy tűnik, a 2015-ben Aegon Díjra is jelölt könyv igen széles befogadói réteg tetszését nyerte el, így a magyartanár reménykedhet abban, hogy az egyébként „nehéz” regényt kedvvel fogják olvasni a diákok.”

“A diákolvasók számára (is) vonzó lehet a nem túl nagy terjedelem, a több, már önmagában izgalmas történetszál. Tapasztalataim szerint az irodalom iránt kevésbé érdeklődő gyerekek is élvezik az összetett motívumrendszerű, narrációjú regényekben elmerülő nyomozást, amire A dögeltakarító kiválóan alkalmas. De indokolhatja a regény tanítását, hogy általa közelebb kerülhetünk a régió közelmúltjának történelméhez, olyan helyeken játszódik, amelyeket a diákok ismerhetnek. Az érettségi tételsor összeállításának praktikus szempontja újabb érvet szolgáltat a mű tanításához. Mind a kortárs irodalom, mind a regionális kultúra témakörben tétellé tehető.

Órai feldolgozását elsősorban nagyon jól kidolgozott, érdekesen felfejthető motívumhálója indokolhatja, de éppen ez és a viszonylag bonyolult narrációs technika és időkezelés korlátozza is a lehetséges diákolvasók körét. Csak tizenegyedik vagy tizenkettedik évfolyamokra ajánlanám. A regényben leírt brutális történetek és a szöveg nyelvezete alsóbb évfolyamokon szintén problematikus lehet, de ezeket az előzőeknél kevésbé érzem releváns ellenérveknek a regény kilencedikes vagy tizedikes feldolgozásával kapcsolatban. Egyes, jól kiválasztott részletek megbeszélésével már ezen évfolyamok irodalom vagy nyelvtan óráin is jól megmutatható, hogy a szókincs minden darabja szerves része lehet egy irodalmi szövegnek.”

A teljes segédanyag innen tölthető le.

Az Egyesület tagjai által készített tananyagok listája: itt.

Reklámok

Bacsó Péter tanári segédlete Danyi Zoltán Dögeltakarító című regényéhez” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Kedves Egyesület!
    Figyelmességüket köszönöm. Itt a végeken mindig jól jön az eligazítás, segítség.
    Tisztelettel,
    Máléné Szabó Aranka (Ari)

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s