Arató László tanári segédlete Szvoren Edina Az ország legjobb hóhéra című novelláskötetéhez

Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola tanára több szempont alapján is mérlegre tette a kötet középiskolai taníthatóságát. Idézetek a segédanyag bevezetőjéből:

Az ország legjobb hóhéra kiválóan tanítható a benne lévő novellák rövidsége, tömörsége, töménysége miatt. Három-négy kisalakú oldalból plasztikus portrék, élettörténetek, háromdimenziós kapcsolatrajzok bontakoznak ki. (A novellák közül sok megtalálható a neten, nagy részük egy-két A/4-es oldalra ráfér.) Szvoren mestere az információadagolásnak, ami pedig Kosztolányi szerint minden epikai alkotás lényege. Műveinek vizsgálata ezért – tanbetyári haszonelvűséggel szólva – novellaelemzési iskola.”

szvoren-edina-az-orszag-legjobb-hohera

“A novellák tematikája, legtöbb főszereplője is közel áll(hatna) a diákokhoz, mivel a kötet domináns témái a magány, a párkapcsolatok, illetve kiemelten a szülő-gyermek kapcsolatok; az elbeszélő-főhős az írások bő felében gyermek vagy kamasz. A feltételes módot az előző mondatban az indokolja, hogy a kötetben minden figura és minden kapcsolat – egy elképzelt ideálhoz képest – deformált, az emberek és a kapcsolatok többnyire boldogtalanok, csonkák. Igaz, a tételt meg is fordíthatjuk: pedagógiai szempontból hasznos is lehet, hogy a novellák tipikus lelki problémákat tárnak föl.”

“Ezeknek a novelláknak az olvasása empátiafejlesztő gyakorlat. Szinte minden novella egy belsőleg, többnyire elsődlegesen érintett szereplő nézőpontjából láttatja, teremti meg a világot, így elkerülhetetlen bizonyos mértékű azonosulás. Az olvasás belső feszültségét épp ez a technikailag létesített azonosulási kényszer hozza létre. Az értelmezés pedig ebből a feszültségből indulhat ki.”

Mivel “[e]gy-két novella közös vagy négy-öt novella csoportmunkában történő feldolgozása a reálisan kitűzhető cél”, a segédanyag törzsrésze (a ráhangoló feladatokon túl) három, főleg tematikus szempontok alapján összeválogatott novellacsoport feldolgozására ad részletes, kreatív feladatokkal is bővített kérdés- és feladatsort.

Az anyag második felében közölt 13 novellaelemzés és a cikkek, kritikák listája további biztos támaszként segíti a tanár munkáját.

A teljes segédanyag innen tölthető le.

Az Egyesület tagjai által készített tananyagok listája: itt.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s