Színházi segédanyag A kaukázusi krétakörhöz (Budapest Bábszínház)

Brecht művészetével különösen érdemes találkozni az iskolai tanulmányok során, és ehhez nem kell feltétlenül megvárni a 12. osztályt, sőt!

A Budapest Bábszínház előadására diákcsoportokkal érkező tanárok munkáját tanári segédanyag támogatja a téma órai feldolgozásában.

Mit ad a diákoknak Brecht?

  • Annak a színházi eszköztárnak és kifejezésmódnak, amit ma természetes módon használnak a kortárs színházak, tulajdonképpen Brecht a forrása. Az ő megismerésével a diákok rácsodálkozhatnak a színházi élmény természetére, és tudatosabb befogadókká válhatnak.
  • A korszerű oktatásban immár megkerülhetetlen drámapedagógia rengeteg brechti ötlettel, gyakran nagyon is Brecht szellemében dolgozik – Brecht drámái különösen jó alapanyagot nyújtanak a drámaórákhoz.
  • Brecht vonzódott a tandrámákhoz, a mesei történetekhez és az erkölcsi kérdések provokatív felvetéséhez, a nyilvánosan megbeszélhető, megbeszélendő társadalmi témákhoz, ráadásul jól érthető és gyermekien játékos kedvű szerző – mindez pedagógiai szempontból indokolttá tenné, hogy a legkedveltebb „iskolai” szerzők között tartsuk számon.

Miért éppen A kaukázusi krétakör?

Az európai drámapedagógusok körében A kaukázusi krétakör különösen népszerű alapanyag: szeretik benne a felszabadult, önfeledt mesejátékot, amely egyúttal egy sor komoly iskolai megbeszélnivalót kínál hatalommal való visszaélésről, kapzsiságról, anyagiasságról, szeretetről, önzetlenségről, társadalmi egyenlőtlenségről, igazságosságról, árulásról, politikai és társadalmi zavargásokról, álszentségről, felelősségről…

A tanári segédlet 14-18 éves diákcsoportokkal foglalkozó tanároknak nyújt segítséget az előadás és a darab feldolgozásához. A feladatok drámafoglalkozásokon, szakkörökön vagy normál tanórákon is használhatók. A gyerekek kora, felkészültsége és érdeklődése alapján lehet válogatni közülük, rövidebbre fogni néhányat, elidőzni másoknál. Az érettségi előtt álló osztályok elméleti tudnivalókat is találnak egy esetleges érettségi tétel kidolgozásához.

Az előadás rendezője Vidovszky György.

A teljes tanári segédlet innen tölthető le.

Más színházak produkcióihoz kapcsolódó anyagok: itt.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s