Digitális tananyag a Saul fia elemzéséhez

„A Saul fiát már most sok tanár nézi meg középiskolás csoportokkal, és a különleges nemzetközi sikernek is köszönhetően ez minden bizonnyal a jövőben is így lesz. Nagy szükségünk van az iskolai megbeszéléseket segítő, elemző-értelmező háttéranyagokra” – írtuk 2016 márciusában Radnóti Sándor Revizorban megjelent kritikája nyomán. Most örömmel ajánljuk olvasóink figyelmébe az USC Soá Alapítvány Sonderkommandó, Birkenau című digitális tananyagát – Mészáros Mónika és Szőnyi Andrea kiváló munkáját –, amely az IWitness oktatási portálján érhető el.

A film plakátja A digitális tananyagról

A digitális tananyag több szempontból különleges. A szerzők felhasználták a film egyik forrásaként emlegetett szakirodalmat, Gideon Greif Könnyek nélkül sírtunk című kötetét (Európa Könyvkiadó, 2016), de főként azokból a videó-életútinterjúkból válogattak, amelyeket az USC Soá Alapítvány az ezredfordulón rögzített túlélőkkel és szemtanúkkal. A tanulóknak lehetőségük nyílik arra, hogy néhány perces részleteket tekintsenek meg a túlélőkkel készített interjúkból, ezek segítségével megismerjék a Sonderkommandó szerepét, illetve értelmezni tudják a mozifilm témájául szolgáló valós és lehetetlen választások fogalmát. A feladatok – az IWitness többi tananyagához hasonlóan – fejlesztik a kognitív készségeket és képességeket, az elemzőkészséget, az érvelés képességét, valamint a szövegértést és reflektív szövegalkotó képességet.

Tudnivalók az IWitnessről

Az USC Soá Alapítvány digitális oktatási platformja, az IWitness tanárok és diákok számára ingyenesen elérhető, a felhasználáshoz egyszeri regisztráció szükséges. A tanári regisztrációt követően lehetőség van online tanulói csoport létrehozására, a csoport nevének megadása után egy kódot kell megosztanunk tanítványainkkal. A gyerekek a csoporthoz csatlakozva kaphatják meg a feladatokat – például a Sonderkommandó, Birkenau feladatait –, amelyeket a tanórán és otthon is elvégezhetnek. A diákok megoldásait a tanár nemcsak megtekintheti, de hozzászólásaival segítheti, értékelheti is. Kérjük, a regisztrációval és a tananyaggal kapcsolatban az andrea.szonyi@gmail.com címre írjanak.

Reklámok

Digitális tananyag a Saul fia elemzéséhez” bejegyzéshez ozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s