Hangfelvételek a 20. századi és kortárs magyar irodalom tanításához

A Művészetek Palotája 2012 januárja óta havonta tűzi műsorára irodalmi estjeit Keresztury Tibor szerkesztésében. A Literárium: Kortárs magyar írók a Müpában hanganyaga – pontosabban: az irodalmi estekről készült felvételek vágott változata – az intézmény honlapjáról a Müpa+ hűségprogram tagjai számára érhető el. (A hűségprogramhoz bárki díjtalanul csatlakozhat, a tagsághoz egyszeri regisztráció szükséges.) A Literárium archívumában jelenleg 21 kortárs író, többek között Bodor Ádám, Borbély Szilárd, Esterházy Péter, Kertész Imre, Nádasdy Ádám és Spiró György estjének felvétele hallgatható meg. (A Literárium-estek az új évadban is folytatódnak: 2016/2017-ben Zeke Gyula, Markó Béla, Végel László és Cserna-Szabó András estjére vásárolhatnak jegyet az érdeklődők. Az esteket a Müpa Üvegtermében rendezik. A Literárium Extra a Fesztivál Színházban november 21-én Esterházy Péter-emlékesttel indul, 2017-ben Tolnai Ottót és Krasznahorkai Lászlót látja vendégül a Művészetek Palotája.)

Képtalálat

A hangfelvételek (podcastok) nagy segítséget nyújthatnak a 20. századi és a kortárs magyar irodalom tanításához. A Literárium felvételei mellett olvasóink figyelmébe ajánljuk a Petőfi Irodalmi Múzeum digitális hangképtárát. A PIM-média korábbi honlapján 35 kortárs szerző mellett – Ágh Istvántól Závada Pálig – a múlt aranyhangjai is elérhetők: a restaurált, digitalizált felvételeken – Babits Mihálytól Zilahy Lajosig – 16 író felvételét hallgathatjuk meg. A PIM-média archívumának különösen értékes darabja az Emlékezések című gyűjtemény, melyben a közelmúlt irodalmának kiemelkedően fontos alkotóira – Nemes Nagy Ágnesre, Ottlik Gézára és Vas Istvánra – egykori munkatársaik és barátaik emlékeznek. „A gyűjteményében található interjúkat, felolvasásokat olyan virtuális kiállítás keretében mutatjuk be – olvashatjuk a PIM-média korábbi honlapján –, amelyben a hangot képek és dokumentumok is kísérik.” A hangfelvételek egy része a PIM-média új honlapjáról is elérhető.

A Könyvesblog podcastjai közül Péterfy Gergely és Péterfy-Novák Éva, Dragomán György és Szabó T. Anna, valamint Totth Benedek, Kemény Zsófi és Röhrig Géza interjúit ajánljuk olvasóink figyelmébe.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s