Thészeusztól Lara Croftig – Kortárs ifjúsági regények az irodalomórán

A Könyv és Nevelés legújabb, 2016/2. számában jelent meg Arató László Védőbeszéd a ponyvairodalom mellett című tanulmánya. A Magyartanárok Egyesülete elnökének értekezése egyrészt a lektűr és a szépirodalom megkülönböztetésének elméleti kritikáját összegzi, másrészt meggyőző érveket sorakoztat fel a populáris irodalom tanórai alkalmazása mellett: „Miért ne csak klasszikusokon, az idő által igazolt, közmegegyezés szerint értékesnek tartott, kanonikus műveken tanítsuk […] az irodalmi ismereteket és kompetenciákat? Természetesen azért, mert sok lektűr és főleg sok ifjúsági regény éppen azért népszerű, mert a diákok könnyebben létesítenek személyes, azonosuláson alapuló kapcsolatot hőseikkel, mert úgy érzik, a bennük ábrázolt világhoz, a bennük szereplő alakokhoz több közük van, mint a klasszikus művek alakjaihoz és világához.”

Képtalálat

A tanulmány az elméleti megközelítésen túl konkrét javaslatokat is tartalmaz. Suzanne Collins Az éhezők viadala című könyvének bemutatásával igyekszik bizonyítani, hogy a népszerű ifjúsági regény olyan műfajötvözet, mely a klasszikus irodalomból és a globális popkultúrából egyaránt merít: „Keverednek benne a kamaszregény, a szerelmi regény, a sci-fi, a thriller, a mese, a kalandregény elemei, illetve különösen erős műfaji elem a negatív utópia vagy disztópia. Forrásai az irodalmi műfajokon kívül a komputerjátékok, képregények, valóságshow-k, tévésorozatok is. Ez a sokforrásúság – emeli ki a tanulmány szerzője – sokféle olvasatot, sokféle azonosulási mintát is kínál!”

Az értekezés az olvasóvá nevelés szükségességéről szóló másfél évtizedes vitához is kapcsolódik: az egyesület képviseletében Arató László és Fenyő D. György erről már azon a kerekasztal-beszélgetésen kifejtette álláspontját, amelynek szerkesztett változata az Új Pedagógiai Szemle 2000/7-8. számában jelent meg. A témához kapcsolódó számos cikk, tanulmány és interjú közül most Arató László Közös és kölcsönös között – új olvasmányok a felső tagozaton című, a Könyv és Nevelés 2013/4. számában publikált esettanulmányát ajánljuk olvasóink figyelmébe: ennek mellékletében Az éhezők viadala mellett Louis Sachar Stanley, a szerencse fia, Lois Lowry Az emlékek őre és Robert Williams Luke és Jon című regényének feldolgozásához is találnak részletes feladatsorokat.

A tanulmány teljes szövege itt olvasható.

Zeman Csaba

Reklámok

Thészeusztól Lara Croftig – Kortárs ifjúsági regények az irodalomórán” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s