Nyári módszertani tábor, Kassa, 2017. július 3. – július 7.

kemeny-marai-kassa

A táborba érkező mintegy hatvanöt tanár és tanári pályára készülő egyetemista műelemző és módszertani továbbképzésen vett részt, elsősorban kiscsoportos műhelymunka formájában.

Egyrészt egy klasszikus alkotó, Márai Sándor alkotásaira (Béke Ithakában, Egy polgár vallomásai), másrészt egy kortárs költő, Kemény István költészetére koncentráltunk (A néma H című kötetből: Egy nap élet; Az eperfa lombja; az Élőbeszéd kötetből: Fel és alá az érdligeti állomáson, valamint az Egy hét az öreg Káinnal című, hét versből álló ciklus; illetve A királynál kötet hitvesi-politikai versei*: A Kossuth téren; Ötvenhat; Midlife crisis; Szélsőséges dalocska; A huszadik évünk; Remény) 

A műelemző és módszertani szemináriumokat Arató László, Fenyő D. György és Tamás Ferenc, a médiaórát Horváth Bea  vezette. Kassa és környéke nagyon gazdag irodalmi-nyelvészeti hagyományának megismerésében Ötvös Anna történész-könyvtáros, Márai-kutató volt segítségünkre.

A keddi és a csütörtöki napot filmmel (Ernelláék Farkaséknál, Hajdu Szabolcs 2016 és 66 szezon, Kerekes Péter 2003), illetve a filmekről szóló beszélgetéssel zártuk, szerdán este pedig Kemény István költő volt a tábor vendége.

* A királynál című Kemény István-kötethez Arató László részletesen kidolgozott tanári anyaga megtalálható: itt

A táborban készített fényképek megnézhetők: itt és itt