Élő költők társasága: kortárs versprojekt az Örkény Színház honlapján

Az Örkény Színház 2014. április 11-én mutatta be „a magyar irodalom kötelező verseit” felvonultató előadását Várady Szabolcs válogatásában és Mácsai Pál rendezésében. Az Anyám tyúkja (1) a 2016/2017. évadban is műsoron van, a magyar kultúra napja előestéjén, január 21-én azonban újabb kötelező versekkel bővül a repertoár: „Az első »Tyúkot« – olvashatjuk a 16 éven felülieknek ajánlott előadás ismertetőjébenazért neveztük el »1«-nek, mert a fele sem fért az előadásba annak, amit elmondani szerettünk volna… Az elsőnél kérdés volt, hogy érdekli-e nézőinket az, ha verseket mondunk. A másodiknál az a tét, hogy ne ugyanazt a bőrt húzzuk le másodszor is a rókáról.”

Az Anyám tyúkja (2) beharangozójaként 2016. december 29-én indult útjára az Élő költők társasága elnevezésű projekt. 2017. január 22-ig mindennap egy-egy kortárs verssel frissül az Örkény Színház YouTube-csatornája, a verseket az Örkény társulatának művészei tolmácsolják. „Igény volt bennünknyilatkozta a projektről Mácsai Pál rendező –, hogy a jelenkor is szerepeljen valahogy, de hát azt abba a műsorba nem lehet betenni, mert az nem azt ígéri. Akkor találtuk, ki, hogy a magyar kultúra napjáig bezáróan, ahány színész van, annyi költő írjon nekünk verset… Nem a misszió az elsődleges benne, hanem hogy ezt a kapcsolatot az előadóművészet és az irodalom között valahogy felmutassuk.”

Az Élő költők társasága azonban nemcsak ezért jelentős vállalkozás. A projekt honlapján olvasható-meghallgatható versek sem kötetben, sem folyóiratban nem jelentek még meg – joggal tarthatjuk tehát a gyűjteményt a kortárs magyar költészet legfrissebb antológiájának. A huszonnégy kortárs verset tartalmazó gyűjtemény az Arany János-emlékév alkalmából „hunyt mesterünk” előtt is tiszteleg: a Hagyaték című Arany János-vers – amely 2017. január 1-jén jelent meg a színház honlapján – Znamenák István tolmácsolásában hallható.

A gyűjteményben szereplő kortárs szerzők (a megjelenés sorrendjében): Balla Zsófia, Csukás István, Erdős Virág, Závada Péter, Várady Szabolcs, Rakovszky Zsuzsa, Podmaniczky Szilárd, Kürti László, Kiss Judit Ágnes, Ferencz Győző, Kemény István, Báthori Csaba, Kántor Péter, Kukorelly Endre, Varró Dániel, Zalán Tibor, Térey János, Nádasdy Ádám, Lator László, Aczél Géza, Lackfi János, Szabó T. Anna, Tóth Krisztina és Kovács András Ferenc.

Reklámok

Élő költők társasága: kortárs versprojekt az Örkény Színház honlapján” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s