Arany János-szavalóverseny és emlékév az OSZK-ban

Az Arany János-emlékév 2017 programjai között kiállítások, kéziratok bemutatása, videointerjúk, családi napok, tudományos ülésszak és koncert is várja az Országos Széchényi Könyvtár látogatóit.

Az intézmény Arany János születésének 200. évfordulója tiszteletére a Magyartanárok Egyesületével és a Magyar Olvasástársasággal együttműködve szavalóversenyt is hirdet magyarországi és határon túli magyar felső tagozatos (algimnázium) és középiskolás (főgimnázium és szakiskolák) diákok számára.

„Te aranyok Aranya!” – Arany János-szavalóverseny

A verseny fővédnöke Kányádi Sándor költő.

A verseny címe – Te aranyok Aranya! – a Petőfi–Arany levelezés 1847. március 31-én kelt Petőfi-levelének Arany Jánost megszólító formulája. A versenyt kísérő internetes és nyomdai megjelenések grafikai ihletője az Aranyról 1847-ben készült és az OSZK Kézirattárában őrzött Petőfi-rajz, illetve az azon látható Arany János-aláírás.

A verseny háromszintű lesz. Minden iskola egy-egy diákot – saját házi versenyeik győzteseit – nevezhet két korcsoportban.

Az iskolák által nevezett diákok ún. területi döntőkön mérkőznek meg egymással – várhatóan 2017. október 14. és november 17. között.

A hét területi döntő pontos helyszínét előreláthatóan 2017 márciusában közöljük.

A területi döntőkből 3-3 diák kerülhet az országos döntőbe, melyet 2017. november 25-én egy egész napos tematikus rendezvény, az ARANY JÁNOS CSALÁDI NAP keretében (kézműves-foglalkozásokkal, egyéb meglepetésekkel) tartunk az Országos Széchényi Könyvtár dísztermében Budán, a Várban.

Az országos döntő zsűrijének elnöke Molnár Piroska színművész, a nemzet művésze.

A diákok nevezését az iskoláknak 2017. október 2-ig kell elküldeniük a területi döntő színhelyének, a kapcsolattartók címére.

Minden versenyző két, fejből mondott Arany-művel, ill. részlettel készül. Az egyiket a mindkét korosztálynak külön-külön megadott listából (felső tagozatosok, középiskolások) kell kiválasztania, a másik, a szabadon választott mű, lehet Arany János bármely műve, ill. annak részlete (lírai művek, balladák, epikus művek, illetve azok részletei).

A szabadon választott mű időtartama kérjük, ne legyen több 6–7 percnél, de rövidebb, 2–3 perces szövegek ugyanolyan eséllyel szerepelhetnek. Nincs akadálya annak sem, hogy a versenyző saját szabadon választott szövege is a kötelezők listájából kerüljön ki.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a részletek kiválasztásánál az időtartam betartása mellett különösen fontos a húzás, a kiemelés alapos átgondolása!

Kötelezők – felső tagozat

Figyelem! A korosztályhoz tartozik az a diák is, aki a 2017/2018-as tanévben kezdi meg felső tagozatos tanulmányait.

Kötelezően választható Arany János Toldi című elbeszélő költeményének alább megnevezett részletei közül az egyik:

Szabadon választott műként Arany János bármely műve – lírai költemény, ballada vagy epikus művének részlete szerepelhet.

Kérjük, hogy a szöveg ne legyen hosszabb 6–7 percnél, de rövidebb, 2–3 perces szövegek ugyanolyan eséllyel szerepelhetnek a versenyen. Nincs akadálya annak sem, hogy a versenyző szabadon választott szövege is a kötelezők listájából kerüljön ki, tehát a versenyzők akár a Toldi egy másik részletét is választhatják szabadon választott produkcióként!

(Kérjük, hogy epikus részletek kiválasztása esetén különösen figyeljenek a húzás, a kiemelés módjára!)

Kötelezők – középiskola

Figyelem! A korosztályhoz tartozik az a diák is, aki a 2017/2018-as tanévben kezdi meg középiskolai tanulmányait!

Kötelezően választható az alábbi lista valamelyik költeménye:

Szabadon választott műként Arany János bármely műve – lírai költemény, ballada vagy epikus művének részlete szerepelhet. Kérjük, hogy a szöveg ne legyen hosszabb 6–7 percnél, de rövidebb, 2–3 perces szövegek ugyanolyan eséllyel szerepelhetnek a versenyen. Nincs akadálya annak sem, hogy a versenyző szabadon választott szövege is a kötelezők listájából kerüljön ki!

(Kérjük, hogy epikus részletek kiválasztása esetén különösen figyeljenek a húzás, a kiemelés módjára!)

A hét területi, regionális döntőt 2017. október 14. és november 17.között rendezzük meg. Ezek pontos helyszíneit és időpontjait előreláthatóan 2017 márciusában közöljük. A területi döntőkből korosztályonként 3–3 diák kerülhet az országos döntőbe, melyet 2017. november 25-én egy egész napos tematikus rendezvény részeként, az ARANY JÁNOS CSALÁDI NAP keretében tartjuk az Országos Széchényi Könyvtár dísztermében Budán, a Várban.

A területi döntők helyszínein minden résztvevő emléklapot kap, a díjazottak a jutalom mellett oklevélben is részesülnek. Az oklevél és az emléklap mintáját és a nyomtatás paramétereit levélben küldjük el a területi döntő helyszíneinek, ill. a kapcsolattartóknak 2017 kora nyarán.

A hét terület (régió)

  • Budapest, valamint a Felvidék nyugati része (Dél-Szlovákia nyugati része)
  • Közép-Magyarország (Pest, Fejér és Komárom–Esztergom megye)
  • Észak-Dunántúl (Győr–Moson–Sopron, Vas és Veszprém megye), valamint Burgenland (Ausztria)
  • Dél-Dunántúl (Baranya, Zala, Tolna és Somogy megye), valamint Szlovénia és Horvátország magyarlakta területei és Vajdaság (Szerbia)
  • Észak-Magyarország (Nógrád, Heves és Borsod–Abaúj–Zemplén megye), valamint a Felvidék keleti része (Dél-Szlovákia keleti része)
  • Kelet-Magyarország (Szabolcs–Szatmár, Hajdú–Bihar és Szolnok megye), valamint Kárpátalja (Ukrajna) és Észak-Erdély (Románia)
  • Dél-Alföld (Békés, Csongrád és Bács–Kiskun megye), valamint Dél-Erdély (Románia)

További információk és letölthető pályázati felhívás: itt

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s