Szótárhasználat a harmadik évezredben – Az akadémiai Nagyszótár a magyarórán

Az MTA Nyelvtudományi Intézetében 2017. február 1-jén mutatták be A magyar nyelv nagyszótárának hatodik kötetét. Az akadémiai Nagyszótár a magyar lexikográfia legnagyobb vállalkozása: a 20 kötetre tervezett teljes sorozat – az MTA honlapján megjelent  beszámoló szerint – százezer szócikkben mintegy 110 ezer címszót dolgoz fel, és az irodalmi és köznyelv mellett többek között a csoport‑ és rétegnyelvek, valamint a nyelvjárások és a szleng szókészletét is bemutatja majd. Az MTA 1984-ben döntött arról, hogy több évtizedes anyaggyűjtés után a Nagyszótár munkálatait számítógép segítségével, az írásbeliség kezdetétől napjainkig ívelő számítógépes adatbázis alapján folytatja. A szótár első két kötete 2006-ban, harmadik és negyedik kötete 2011-ben, ötödik kötete 2014-ben jelent meg. 2017-ben a hatodik kötettel együtt a Nagyszótár elektronikus változatát is bemutatták: „a nagyszotar.nytud.hu címen elérhető online szótár mind a hat eddigi nyomtatott kötet teljes anyagát tartalmazza, egységesen kereshető formátumban, ingyenesen. Az online szótár használatát dinamikus súgó segíti, és a szócikkeken keresztül közvetlenül hozzá lehet férni a szótár alapjául szolgáló nyelvi adatbázisokhoz is” – olvasható az Akadémia honlapján.

A magyar nyelv és irodalom érettségi részletes vizsgakövetelményei szerint emelt és középszinten is adhatók szótárhasználathoz kapcsolódó tételek. Az Egynyelvű szótárak című tétel az Ember és nyelvhasználat, valamint a Stílus és jelentés témakörben; az Elektronikus szótárak az iskolai és hétköznapi szövegalkotásban című tétel A nyelvi szintek témakörben szerepel. E tételek tanításához, valamint a tételfeladatok összeállításához a Nagyszótár elektronikus változata mellett a Szótári Osztály honlapjáról letölthető mutatványoldalak (itt és itt) szintén eredményesen használhatók. Csak emelt szinten adható a Nyelvtörténeti-nyelvtudományi kézikönyvek című tétel A magyar nyelv története témakörben. Ez utóbbi tanórai feldolgozásához sok más forrás mellett a Szótári Osztály másik nagy projektje, az Új magyar etimológiai szótár letölthető változata nyújthat segítséget.

Frissítés: Az Új magyar etimológiai szótár első változatának pdf-állományai már nem érhetők el az MTA Nyelvtudományi Intézetének honlapján. (2018.10.28.)

A Nagyszótárról olvasóink figyelmébe ajánljuk Parti Nagy Lajos Nagyszótár-cédulák című sorozatát – az ÉS-ben publikált szövegek a Nyelvtudományi Intézet archívumából (innen) is letölthetők –, valamint Ittzés Nóra főszerkesztő prezentációját a Nagyszótár felépítéséről.

Zeman Csaba

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s