Gimnazistáknak humor, posztmodernrajongóknak szélsőségek… – Margócsy István Aranyról

Arany János kétszázadik születésnapján Cseri Péter készített interjút Margócsy István irodalomtörténésszel a 168ora.hu számára. A beszélgetésben szó esik többek között a világirodalomról mint mércéről,  az irodalom társadalmi szerepéről, az írók politikai szerepvállalásáról és magánéletük marketingszerepéről…

Részlet az interjúból:

“Megkérném egy játékra. Ha ön lenne a képzeletbeli Szépirodalom Zrt. egyik vezetője, és azt a feladatot kapná, hogy 2017-ben próbálja meg bevezetni a piacra Arany János életművét, milyen marketingstratégiát választana?

Nem vagyok egy cégvezető típus, de legyen. Először is ki kell választani a célcsoportokat. Ha például gimnazistáknak szeretném „eladni” Aranyt, akkor valószínűleg a humorát emelném ki. Nemcsak a műveiben rejlő humort, hanem azt is, ami az irodalmon kívüli megnyilatkozásaiban érhető tetten. Például hogy szerkesztőként versekben figyelmeztette a szerző barátait, ha határidőig nem adták le a kézirataikat. Ebből a diákok is megérthetik, hogy Arany számára a versben való kommunikáció a világ legtermészetesebb dolga. Posztmodernrajongóknak azt mutatnám be, hogy Arany milyen elképesztő szélsőségekben volt képes gondolkodni. Milyen mesteri kézzel tudta ötvözni a pátoszt az iróniával, mennyire otthonosan mozgott az idilli hangulatok és a tébolyult, őrült szenvedélyek ábrázolásában. Felhívnám a figyelmet a káprázatos nyelvi trükkjeire, arra, hogy gyakran egészen abszurd mondatszerkezeteket használt. „Állata őrzeni négy alabárdost.” Vagy: „Fojtva, teremről rejti teremre / Halk zokogását asszonyi bú.” Vagy: „Ötszáz, bizony, dalolva ment / Lángsírba velszi bárd”. Ha az erotikus irodalom ked­­ve­­lői­­nek kellene kedvet csinálni Aranyhoz, akkor a Toldi szerelmének elmélyült tanulmányozását javasolnám. Hát kérem, Miklós kalandjainak leírásában olyan disznóságok szerepelnek, hogy ha ilyen egyáltalán eszébe jutott Aranynak, akkor talán mégsem volt az a szigorú kálvinista, prűd ember, akinek tartják.”

Az teljes beszélgetés itt olvasható.

Margócsy István (forrás: 168ora.hu)
Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s