Agresszor és áldozat – Az osztály veszteséről az Y-generációban

A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) 2013 januárja óta ad otthont az Y-generáció irodalmi olvasókörnek. A havonta jelentkező délutáni programokon szakértők – pedagógusok, szépírók és kritikusok – cserélnek eszmét egy-egy kötetről, amely ennek a nemzedéknek, illetve erről a nemzedékről szól. A beszélgetéssorozat ötödik évadában – melyet a PIM a Fiatal Írók Szövetségével (FISZ) közösen szervez – klasszikus és kortárs kötetek egyaránt szerepelnek: januárban Móricz Zsigmond Légy jó mindhalálig című regénye, februárban Wéber Anikó tavaly megjelent ifjúsági regénye, Az osztály vesztese volt a téma.

„Úgy fogalmazza meg az összes történetet – mondta Wéber Anikó könyvéről a beszélgetés egyik résztvevője, Fenyő D. György –, hogy az derül ki, hogy bárki lehet áldozat és bárki lehet elkövető. Ez volt a legizgalmasabb meg lélektanilag a legérdekesebb benne, hogy egy osztályban tényleg bárki lehet agresszor és áldozat. Sőt nagyon sokan az egyik helyzetben agresszorok, a másik helyzetben pedig vesztesek vagy áldozatok. A regény vége még arra is rájátszik, hogy valaki szívesebben vállalja az agresszor szerepét.” A beszélgetés szerkesztett változatából – melyet a PIM iskolai közösségi szolgálat programja keretében rögzítettek és töltöttek fel a YouTube-ra – arra is választ kapunk, melyik korosztálynak ajánlható a regény. 

Az Y-generáció következő témája a Harry Potter lesz: „Túlzás nélkül állítható – olvashatjuk az eseményleírásban, hogy 1997-es megjelenése óta a Harry Potter-sorozat klasszikussá nőtte ki magát. Valószínű, hogy több magyar diák olvasta ezeket a könyveket az utóbbi 20 évben, mint például a Légy jó mindhaláligot. Mi is kíváncsiak lettünk rá, mi a HP-könyvek népszerűségének titka, ki hogyan olvassa ezeket a történeteket, milyen izgalmakat/buktatókat fedezhetnek fel 20 évvel Harry színre lépése után a mai olvasók. Várjuk a rajongókat, a szkeptikusokat, a könyvmolyokat és a fantasy megszállottjait – mindenkit, akinek van kedve meghallgatni mások véleményét és elmondani a sajátját!” A beszélgetés március 30-án, csütörtökön 17 órakor kezdődik a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A belépés díjtalan.

Frissítés (1): A Tiszatáj Online március 7-én adta közre Pákozdi Petra beszámolóját.
Frissítés (2): A Prae.hu március 14-én tette közzé Gáspár-Singer Anna tudósítását.

Reklámok

Agresszor és áldozat – Az osztály veszteséről az Y-generációban” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s