Önarckép álarcokban – Arany-kiállítás a PIM-ben

  1. május 15-én nyílt meg a Petőfi Múzeum Arany-emlékévhez kapcsolódó új tárlata Önarckép álarcokban. Arany János emlékkiállítás címmel. A Múzeum honlapján ez olvasható „A kiállítás célja, hogy megidézze a magyar irodalom egyik legnagyobb klasszikusáról a köztudatban élő képet és a költő kevésbé ismert arcaival is megismertesse az érdeklődőket.” A tárlat, amint az már a Petőfi Irodalmi Múzeumban megszokott, a hagyományos kiállítási tárgyak mellett újszerű, interaktív látnivalókat is kínál a látogatóknak.: „A Toldi-történet fordulatait például a kiterjesztett valóságot érzékeltetni képes installáció segítségével ismerhetjük meg, Arany János metaforáihoz pedig hangulatjelekkel kerülhetünk közelebb, vagy örökbe fogadhatunk egy-egy izgalmas, már kihalófélben lévő szót.”

Arany Jánosról kiállítást szervezni nem könnyű feladat – a költő személyes tárgyai nagyrészt megsemmisültek az idők során, másrészt a kiállítás a bennünk élő „hagyományos”, kanonizált Arany-képre is reflektálni kíván, illetve azt szeretné elérni, hogy a látogató maga nézzen szembe – némiképp képzavarral élve – a benne élő Arany-képpel. Ezt a folyamatot megkönnyítheti, ha Helmuth Plessner fogalmával élve „más szemmel”, azaz újdonságként, ismeretlenként tekintünk egy más ismert dologra. Hogy más szemmel, új szemmel tudjunk Aranyra pillantani, abban a PIM kedvcsináló videója is segítségünkre van, amelyben Magyarországra akkreditált nagykövetek szavalják el Arany talán egyik legismertebb versét, a Családi kört.

A bennünk élő Arany-kép elmozdításának kísérlete abban is megnyilvánul, hogy a kiállítás terében felcserélődött a horizontális és vertikális sík, az asztali tárlók például a falról lógnak le – így a bennük elhelyezett kéziratok is könnyebben szemügyre vehetőek. Mihalkov György, a kiállítás látványtervezője elmondta, hogy egyrészt a látvány felidézi a hagyományos emlékkiállításokat, emellett azonban egy modernebb értelmezést is közvetít.

A kiállítás alapkoncepciója az az elképzelés, hogy az Arany műveiben megjelenő figurák tulajdonképpen saját költői alteregóinak tekinthetők – ezzel Arany személyiségének sokszínűsége is magyarázatot nyerhet: “A költői maszkokra, megszólalói szerepekre épülő tárlat alapkérdése: milyen eszközökkel próbálkozott Arany, hogy közvetítse a hagyományt, hogy hitelesen tegye átélhetővé olvasói számára a saját nemzeti közösségéhez való tartozás érzését. Jól ismert lírai és epikus művekből kiemelt alakokat állítunk szembe, hogy a furcsa, magasztos és a parodisztikusan költői álarcok feszültsége, a már ismert figurák, történetek újragondolására, saját vélemény kialakítására késztessék és közben szórakoztassák a látogatót.”

A kiállításról nem csupán e Petőfi Irodalmi Múzeum honlapján, hanem – többek között – a könyves.blog.hu és a muzeumcafe.reblog.hu oldalakon is olvashatunk beszámolót.

Iványi-Szabó Rita

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s