Interneten is megtalálható A magyar irodalomtörténet bibliográfiája

Az MTA BTK Irodalomtudományi Intézetének honlapján elérhető A magyar irodalomtörténet bibliográfiájának tíz kötete letölthető PDF formátumban. Amellett, hogy a bibliográfia nagy segítséget nyújt többek között akkor, ha egy adott szerzőhöz, szöveghez keresünk szakirodalmat, érdekes lehet megvizsgálni egy-egy szerzőt recepciótörténeti szempontból is, összevetve több kötet alapján a szakirodalom, a kutatás kérdésfelvetéseinek, hangsúlyainak változását. A honlap bemutatkozó szövege szerint: „A magyar irodalomtörténet bibliográfiája című tízkötetes összefoglaló munkából a magyar irodalomtörténet összes korszakáról tájékozódni lehet, mégpedig az 1970-ig, továbbá az 1991–2000 között megjelent szakirodalom és tudományos értékű szövegkiadások benne összefoglalt adatai alapján.”

Képtalálat a következőre: „A magyar irodalomtörténet bibliográfiája 1772-ig”

Az Irodalomtudományi Intézet hosszú távú célja az, hogy az összes kötetet digitalizálja és szabadon és ingyenesen kereshetővé tegye – ez a cél a második kötet (1772-1849) esetében már meg is valósult. A keresőfelület igen alapos munkáról tesz tanúbizonyságot: nem csak szerzőre és kulcsszóra, de a közreadó kötetre/periodikára, illetve szakrend vagy az írás műfaja alapján is kereshetünk – ha pedig elakadnánk a keresésben, akkor haszonnal nyithatjuk meg a keresési lehetőségek tudnivalóiról készített alapos – és helyenként kifejezetten humoros – tájékoztatót.

Nem csak a második kötet anyaga áll digitalizált és kereshető formában a rendelkezésünkre, hanem a 2013 után gyűjtött anyag is: „Az Irodalomtudományi Intézet nemcsak digitalizálja a nyomtatásban megjelent köteteket, hanem folytatja is A magyar irodalomtörténet bibliográfiáját. A folytatás adatgyűjtő munkája 2013-ban kezdődött meg, s egyelőre a 2013-as évtől kezdve szolgáltat adatokat. Az új gyűjtést már nem fogjuk kötetekben közzétenni, kizárólag bibliográfiai portálunkon lesz – korlátozás nélkül, nyilvánosan és ingyenesen – használható. Az online bibliográfia egyben bemutatja azt a bibliográfiai lekérdező felületet, amelyen a korábbi kötetek anyagát is folyamatosan megjelentetni tervezzük.” Amíg el nem készül az összes kötet digitalizált változata, addig a PDF-formátumú kötetekben csupán szabadszavas keresésre van lehetőségünk (a CtrlF billentyűparancs segítségével), ugyanis a fakszimile alatt automatikus szövegfelismeréssel elkészített, láthatatlan szöveges réteg található. (Ezen a ponton nekem a bibliográfia a régi kódexek kitörölt, tönkrement, láthatatlan szövegeit, p. dictusait juttatja eszembe.) A vállalkozás talán legfontosabb hiányossága, hogy a szerkesztők a 2001-2013 közötti évekből egyelőre nem tudnak adatot szolgáltatni, de dolgoznak ennek a pótlásán is.

Saját munkánkat talán még inkább megkönnyítené, ha az új, 2013 utáni kötetek esetében az internetes hivatkozásokat is közölnék a kötetek. (Itt elsősorban az eredetileg papír alapú periodikák, szakkönyvek, stb. esetleges online hozzáférésére gondolok, hiszen az internet átvizsgálása lehetséges adatok után elvégezhetetlen feladat lenne.) A 2013-as kötet anyaggyűjtésével kapcsolatban ez olvasható a honlapon: „Az MTA BTK Irodalomtudományi Intézete a 2013-as év feldolgozásával kezdi bibliográfiai szolgáltatását. Adataink az időszaki kiadványokban megjelent irodalomelméleti és irodalomtörténeti adatokat tartalmazzák. Szépirodalmi szövegeket csak akkor vettünk föl, ha kritikai jellegű, hiánypótló szövegközléssel találkoztunk. Elméleti, történeti cikkeket, könyvismertetéseket és kritikákat gyűjtöttünk magyar és idegen nyelveken. Rögzítettünk íróinktól származó vallomásokat, levelezést, naplójegyzetet. Igyekeztünk interdiszciplináris szempontokat is érvényesíteni. Gyűjtőkörünkből nem zártuk ki a zenetörténet, a történelem, a színházművészet/színháztörténet, a régészet, a nyelvészet, a néprajz, a művészettörténet, a filozófia és más tudományok területén a magyar irodalomhoz, irodalomtörténethez köthető publikációk adatainak rögzítését. Csak a papíralapon (is) megjelenő időszaki kiadványokat néztük át. Az internetes hozzáféréseket NEM közöljük.”

Akit keresgélés közben magába szippantott a bibliográfiák világa, az a honlapon a Bibliográfiai Osztály történetével is megismerkedhet, illetve elolvashatja Komlovszkiné Tódor Ildikó visszaemlékezését is, amelyből azonnal világossá válik, micsoda emberfeletti munka volt a bibliográfia tíz kötetének elkészítése, amely most az interneten – egyelőre PDF, később digitalizált formában – is a rendelkezésünkre áll.

Iványi-Szabó Rita

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s