„Belső végzetszerűség” – Módszertani javaslatok az Arany-balladák tanításához

Összhangba hozhatók-e Arany János Széptani jegyzetei (15. §) az irodalomtudomány újabb megközelítéseivel? Mit gondolnak Arany balladáinak fiatal olvasói, a mai középiskolások a végzetszerűségről és a szabad akaratról? A példázatosság helyett értelmezhetjük-e a balladákat olyan szövegekként, melyekben a létezés ismeretlen erői tárulnak fel a szereplők és a befogadók előtt? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ az Új Köznevelés 2017/5. számában (itt) megjelent módszertani tanulmányában Hudáky Rita magyartanár.

„A balladai hőst az eposzival szemben nem külső, hanem »belső végzet« fosztja meg szabad akaratától, hiszen ő saját késztetései, ösztönei játékszerévé válva szenved el tragikus sorsot, vagy válik tragédia okozójává. Könnyen lehet – írja a Belső végzetszerűség című módszertani tanulmány szerzője –, hogy a »bűn és bűnhődés« egymást feltételező ellentétének fókuszba állítása helyett érdemes a balladákat a kontrollálatlan vagy reflektálatlan belső (lelki vagy ösztönszintű) késztetések hatásmechanizmusai felől megfigyelni. Amikor Arany »végzetszerűségről« beszél, akkor talán arra is felhívja a kései olvasó figyelmét, hogy a lélektani balladák önmagukban és feloldás nélkül szemlélt, tragikus történései felkavaróbban és húsba vágóbban szólítanak meg, mint ha a bűnhődés törvényszerűségének – talán megnyugtatóbb, de mindenképpen didaktikusabb – állítását keressük bennük.” 

Hudáky Rita többek között a Szőke Panni, az Ágnes asszony, az Árva fiú, a Zách Klára és a Vörös Rébék részletei segítségével mutatja be, hogyan tudják a diákok csoportmunkában feltárni azokat a felforgató erőket, amelyek bűnbe taszítják a balladák szereplőit. A módszertani javaslatok tanórai alkalmazásához érdemes figyelembe venni azokat a tanári segédleteket, amelyeket a szerző Rakovszky Zsuzsa Fortepan című kötetének tanórai feldolgozásához készített. Az Aegon Művészeti Díj honlapjáról letölthető segédanyag Arany balladái mellé ajánlja a kortárs költő Ballada című versét, amelynek szövege – és tanórai feldolgozásának javaslata – szintén megtalálható a segédletek között.

Frissítés: A Fortepanhoz készült oktatási segédanyag megjelenéséről honlapunkon (itt) is beszámoltunk. Rakovszky Zsuzsa verseskötete 2018.08.01-től a Digitális Irodalmi Akadémia honlapján (itt) is elérhető. (2019.03.13.)

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s