Az Örkény színház tanári segédanyaga Csehov Három nővéréhez

Az Örkény Színház előadása (fotó: Horváth Judit)

A tanári segédlet ismeretanyagot és az iskolai órán felhasználható, kreatív és elemző feladatokat is tartalmaz, megoldási javaslatokkal, képekkel, módszertani javalatokkal együtt.

Részlet az anyag bevezetőjéből: “A 19. és a 20. század fordulóján alkotó Csehov – Shakespeare mellett – a mai színházak leggyakrabban játszott szerzője. A rendezők és a színészek egyaránt folyamatos kihívásnak tekintik az orosz író sokrétű, az élet ellentmondásait megélő, bonyolult alakjainak színpadra állítását. A komikus és tragikus elemek, a pátosz és a nevetés különleges vegyítése az emberi természet éles szemű és elmélyült ismeretéről árulkodik.

A Csehov-drámák befogadása nem a szentimentális érzések és az azonosulás igénye felől, hanem sokkal inkább a humorérzék mozgósításával (és fejlesztésével) lehetséges. Az abszurd oldaláról ábrázolt élet ezekben a darabokban ugyanis látszólag az unalom és a kínos feszélyezettség jegyében telik, ám a szerző szinte bohózati eszközökkel világítja át a szereplők önértelmezésének gyenge pontjait.

Érdemes tehát szembenézni a tiszta és átható csehovi pillantással, de a 11. középiskolai évfolyam körülbelül 17 éves diákjai számára ez nem egyszerű feladat. A sok, szinte egyenrangú mélységgel ábrázolt szereplő kuszának tűnő viszonyrendszere, a látványos konfliktusok és akciók minimalizálása, színpadon kívülre helyezése megnehezíti az első befogadást. A nehezített helyzetért az elmélyülés, a darab alapos megismerése, a részletek és az egész felfedezése kárpótol – ha sikerül eddig eljutni. Az iskolai magyarórákon gyakran tapasztalható „rohanás” a tananyagban sajnos nem kedvez ennek az időigényes folyamatnak, de egy jól előkészített színházlátogatás mindenképp sokat segít.”

A tanári segédlet letölthető: itt

Az Örkény Színház további előadásaihoz tanári anyagok: itt

Kincsestárunk ‘Színház + Dráma’ anyagai: itt

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s