Kassák a tananyagban – Kerekasztal-beszélgetés a Kassák Múzeumban

Január 25-én 17 órától a Kassák Múzeumban mutatják be a Tiszatáj decemberi számát. Az érdeklődők a bemutató, illetve a múzeum új kiállításának megtekintése után 19 órától egy kerekasztal-beszélgetésen is részt vehetnek.

„Az 1970-es és 1980-as évek fordulóján – olvasható a múzeum közösségi oldalán megjelent bejegyzésben – az MTA Irodalomtudományi Intézetének munkatársai az irodalomtörténetet új megközelítéssel feldolgozó, úgynevezett »reformtankönyveket« javasoltak a középiskolai oktatás számára.  A reformtankönyvek megjelenését heves viták övezték (ez volt a »tankönyvháború«). A tankönyvek hatását az is mutatja, hogy a magyar irodalom gimnáziumi oktatását a mai napig nagymértékben meghatározzák. Hogy mást ne mondjunk, Kassák Lajos művei azóta részei az érettségi anyagnak. A Kassák Múzeum kerekasztal-beszélgetésén a tankönyv egyik szerzője, valamint gyakorló gimnáziumi tanárok, módszertani szakemberek és oktatáspolitikai kérdésekben rendszeresen állást foglaló pedagógusok vesznek részt.” A beszélgetés moderátora Pintér Borbála, beszélgetőtársa Veres András, valamint Fenyő D. György és Arató László. (Belépő: 600 Ft.)

A Veres András és Szegedy-Maszák Mihály által szerkesztett reformtankönyvek digitális kiadása az MTA BTK Irodalomtudományi Intézetének honlapjáról (innen) érhető el.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s