Kassák a tananyagban – Kerekasztal-beszélgetés a Kassák Múzeumban

2018. január 25-én 17 órától a Kassák Múzeumban mutatják be a Tiszatáj decemberi számát. Az érdeklődők a bemutató, illetve a múzeum új kiállításának megtekintése után 19 órától egy kerekasztal-beszélgetésen is részt vehetnek.

„Az 1970-es és 1980-as évek fordulóján – olvasható a múzeum közösségi oldalán megjelent bejegyzésben – az MTA Irodalomtudományi Intézetének munkatársai az irodalomtörténetet új megközelítéssel feldolgozó, úgynevezett »reformtankönyveket« javasoltak a középiskolai oktatás számára.  A reformtankönyvek megjelenését heves viták övezték (ez volt a »tankönyvháború«). A tankönyvek hatását az is mutatja, hogy a magyar irodalom gimnáziumi oktatását a mai napig nagymértékben meghatározzák. Hogy mást ne mondjunk, Kassák Lajos művei azóta részei az érettségi anyagnak. A Kassák Múzeum kerekasztal-beszélgetésén a tankönyv egyik szerzője, valamint gyakorló gimnáziumi tanárok, módszertani szakemberek és oktatáspolitikai kérdésekben rendszeresen állást foglaló pedagógusok vesznek részt.” A beszélgetés moderátora Pintér Borbála, beszélgetőtársa Veres András, valamint Fenyő D. György és Arató László.

Frissítés: 2018 februárjában a Videotorium honlapjára, 2018 augusztusában pedig a PIM YouTube-csatornájára is felkerült a beszélgetés felvétele. A kerekasztal-beszélgetés résztvevői: Veres András, Schafferné Varga Judit és Fenyő D. György. (2019.03.21.) 

A Veres András és Szegedy-Maszák Mihály által szerkesztett reformtankönyvek digitális kiadása az MTA BTK Irodalomtudományi Intézetének honlapjáról (innen) érhető el.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s