„Így tudunk a magasirodalomnak jó olvasókat nevelni” – Arató László kötelező olvasmányokról, nemzeti hagyományról és populáris irodalomról

Arató László (Fotó: MTA)

2018. június 22-én tette közzé az Eduline oktatási portál azt az interjút, amelyben Arató László, a Magyartanárok Egyesületének (ME) elnöke a kötelező olvasmányok listájáról, az ifjúsági regények helyéről és szerepéről, a kronologikus irodalomtanításról, valamint a klasszikus szerzők és művek tanításának fontosságáról is beszél. A kötelező olvasmányokról zajló vita – mint arról honlapunkon több alkalommal beszámoltunk – 2017 novemberében indult. A téma fontosságát mutatja, hogy 2018. május 31-én a Magyar Tudományos Akadémia Közoktatási Elnöki Bizottsága a Magyartanárok Egyesületével közösen rendezett konferenciát az MTA Székházának Felolvasótermében Kötelező olvasmányok és új olvasási módok a digitális fordulat korában címmel.

Az Eduline-on most megjelent interjúban Arató László a konferencián elhangzott előadásokra és hozzászólásokra hivatkozva – valamint a sajtóban és a közösségi médiában olvasható véleményekre reflektálva – hangsúlyozza: „Azok, akik nem érzik, hogy óriási kulturális váltásban vagyunk, amelynek a kihívásaira választ kell adnunk, azok a nemzeti hagyomány továbbvitelének tesznek rosszat. Azok, akik szigorúan ragaszkodnak a kánonközpontú tanításhoz a felső tagozatban, az iskolarendszer szelektivitását és a társadalom széttöredezettségét fokozzák, mert a magasra tett léccel egyszerűen lemondunk azokról, akik nem képesek ezeket a műveket elolvasni. Ez egy nagyon súlyos társadalmi kérdés, óriási felelősséget követel a kezelése. Azt gondolom, hogy akkor tudjuk a klasszikusokat közvetíteni, ha nem csak keveseket teszünk alkalmassá a klasszikusok befogadására.”

Szabó Fruzsina Arató Lászlóval készített interjúja az Eduline oktatási portálon (itt) olvasható.

Frissítés: 2018. június 25-én Arató László volt Szunyogh Szabolcs vendége a Klubrádió Tűréshatár című műsorában. Az ötvenperces beszélgetés – amelynek témája a kötelező olvasmányokról szóló vita volt – honlapunkon (itt) újra meghallgatható.

 

 

A KÖTELEZŐ OLVASMÁNYOKRÓL SZÓLÓ VITA FONTOSABB ÁLLOMÁSAI

 

 

  • „Jókait és a Bánk bánt levenném a kötelezők listájáról” – Talabér Dominika interjúja Fenyő D. Györggyel (Eduline – 2017.11.08.)

 

 

 

 

  • Attól nem lesz hülye a gyerek, hogy alacsonyabban van a léc – Mi a baj az irodalomoktatással, és hogyan lehet megszerettetni a gyerekekkel a kötelezőket? – Kovács Bálint beszélget Arató Lászlóval, Fenyő D. Györggyel, Nényei Pállal (Index – 2018.01.09.)

 

  • „A kilencedikes irodalmi anyagból mindent el lehet hagyni, Petőfi előtt nincs kötelező szerző” – Szabó Fruzsina interjúja Fenyő D. Györggyel (Eduline – 2018.02.13.)

 

  • „Mit tehet a magyartanár, ha a diákok nem olvasnak?” – Kodácsi Boglárka beszámolója az OSZK-ban rendezett szakgimnáziumi konferenciáról (ME – 2018.03.13.)

 

  • Kötelező olvasmányok és új olvasási módok a digitális fordulat korában – Kodácsi Boglárka beszámolója az MTA-ME konferenciáról (ME – 2018.06.01.)

 

  • „Nem arról van szó, hogy egyszerűen kidobjuk Jókait vagy a Bánk bánt” – Szabó Fruzsina beszámolója az MTA-ME konferenciáról (Eduline – 2018.06.02.)

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s