Óravázlat Rakovszky Zsuzsa Célia című regényéhez

Rakovszky Zsuzsa legújabb regényével, a Céliával a szerző harmadik alkalommal került fel az Aegon Művészeti Díj tízes listájára. 2016-ban a Fortepannal volt versenyben a díjért, kilenc évvel korábban, 2007-ben viszont el is nyerte azt a Visszaút az időben című gyűjteményes kötetével. A két verseskönyv azóta – Rakovszky számos más művével együtt – elérhetővé vált a Digitális Irodalmi Akadémia honlapján (itt), az Aegon-díj honlapjáról pedig változatlanul letölthetők a verseskötetekhez készült korábbi óravázlatok, Hudáky Rita kiváló munkái (innen és innen). A Célia című új regényhez ezúttal Horváth Beáta, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnáziumának magyartanára készített izgalmas oktatási segédanyagot

„A szülő-gyerek kapcsolat és szerep – írja bevezetőjében az új óravázlat szerzője – mindig is érdekes téma a kamaszok számára. Ki vagyok a szüleimhez képest? Mennyiben vagyok más, önálló, autonóm? Erős vagyok-e nélkülük? Szembe tudok-e menni azokkal az értékekkel, amit addig adtak nekem? Mi az, ami ezekben a szerepekben elemi, mi az, ami változó? Mindezen kérdések végiggondolása segítő és problémás helyzet a kamaszok számára. Fontos a velük való közös gondolkodás, ugyanakkor az éppen átalakuló, leváló kamasz-én nem mindig kész még a szülői, illetve felnőtt szerep reflexív értékelésére. Az irodalomórák egyik folyamata éppen az, hogy segítő, ugyanakkor szembesítő elemzési stratégiákkal motiválják a diákokat a szerepek társadalmi és pszichológiai jelenségeinek, sajátosságainak feltárásában. Rakovszky Zsuzsa Célia című regényének feldolgozása nagyon is alkalmas erre a kettős feladatra.”

tananyagok felépítéséről részletes tájékoztatást találnak az Aegon Művészeti Díj honlapján, a korábbi jelöltek és díjazottak műveihez készített óravázlatok ugyanitt érhetők el. Az idei jelöltek köteteihez írt tananyagok listája egyesületünk honlapján (itt) is olvasható.

A Célia című regényhez írt óravázlat az Aegon-díj honlapjáról (innen) érhető el.

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s