Gyász – Elhunyt Beöthy Zsófia

Beöthy Zsófia bő tíz évig volt egyesületünk választmányának tagja. Amíg tudott, mindig mindenütt ott volt, velünk volt.

Beöthy Zsófi végtelenül lelkiismeretes és kötelességtudó ember volt. Szabálykövető, de soha nem szervilis. Nagyon tisztelte azokat, akiket tiszteletre méltónak tartott.

Beöthy Zsófi abba a nemzedékbe tartozott, amelynek számára az irodalomnak és a pedagógiának igazi éthosza volt, az irodalomtanítás a világ felfedezését szolgálta, személyiségünk formálását, élet és halál kérdését. Beöthy Zsófi számára az irodalomtanítás vita és eszmecsere volt a diákokkal. Legkedvesebb műfaja a beszélgetés volt, és a kötetlen, de téttel bíró disputa.

Beöthy Zsófi szívvel-lélekkel tanított, szó szerint: szívvel és lélekkel. Elkötelezett volt, indulatos, érzékeny, érző, együttérző, kíváncsi.

Beöthy Zsófi nagyon tudott figyelni: tanítványokra, kollégákra, a világ dolgaira. Beöthy Zsófi hatalmasakat tudott röhögni, mély, felbugyogó röhögéssel. Pupákok! – mondta.

Beöthy Zsófi mindig mérlegelte az övétől különböző álláspontokat. Önkritikus és önironikus volt, anélkül, hogy tetszelgett volna ebben az értelmiségi erényben. Látta, tudta hibáit, keményen küzdött ellenük.

Beöthy Zsófi bölcs volt, élete segítette bölccsé válni. Bőkezűen ellátta nehézségekkel, bajokkal. Humort is adott hozzá elviselésükhöz. Örömökkel is ellátta, bár talán kevésbé bőkezűen. Beöthy Zsófi jól tudott ezekkel gazdálkodni.

Beöthy Zsófi szerette a gondolatokat, felismeréseket. Felfénylett a szeme, ha ilyenekkel találkozott, ha belülről vagy kívülről elérkeztek hozzá.

Beöthy Zsófi nincs köztünk már. Őrizzük nevetését, szemüvege villanását.

Arató László – Fenyő D. György – Tamás Ferenc

Frissítés: Beöthy Zsófia (1954-2018) – fényképalbum a Magyartanárok Egyesületének közösségi oldalán (Tamás Ferenc összeállítása)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s