Az Egyesület már régóta tervezte, hogy minden évben megszervezett tanári táborainak egyikét Jókai Mór tanításának szenteli. Helyszínnek Jókai személyes kötődése és Jókai-villa miatt is Balatonfüredet szemeltük ki, ám csak a közeli Balatonalmádiban találtunk megfelelő szállást, amely öt napon át otthont tudott adni  a tábor hatvan résztvevőjének.

A műelemző és módszertani továbbképzés ezúttal is elsősorban kiscsoportos műhelymunka formájában zajlott. Jókai prózájából két mű, A kétszarvú ember című, mindössze százoldalas kisregény (megtalálható a digitális formában is elérhető A Balaton vőlegényei kötetben) és Az új földesúr állt a középpontban.

A prózai művek mellé Takács Zsuzsa Aegon-díjas kötetéből, a Vak remény-ből és Závada Péter eddig publikált verseiből választottunk példákat a kortárs lírai művek megközelítésének lehetőségeit vizsgálva. Takács Zsuzsa sajnos nem tudott eljönni a táborba, de Závada Péter eljött egy esti beszélgetésre.

A balatonfüredi kiránduláson Tóbiás Krisztián, a Tempevölgy folyóirat szerkesztője városvezetést, a Jókai-villában Hansági Ágnes irodalomtörténész pedig Jókairól szóló előadást tartott.

A programot médiaóra, a használatban lévő nyelvtankönyv elemzése, filmnézés és filmmegbeszélés tették teljessé.

A tábor időpontja: 2019. július 1. – július 5.