Az eltűnt Dante-videók nyomában – A kísérleti tankönyvek hiányzó segédletei

Frissítés: Az elveszett Dante-videók közül az időközben megújult Nemzeti Köznevelési Portálon Az Isteni színjáték: A lírai költeménytől a science fictionig című itt érhető el. A bejegyzésben ajánlott segédletek (kisfilmek) elérhetőségét 2021.01.02-án frissítettük.

Nádasdy Ádám az 1911-ben készült Inferno-film egyik jelenetével

A Magyartanárok Egyesületének (ME) honlapján 2016. május 11-én két interjú elérhetőségét osztottuk meg olvasóinkkal, mindkettő Nádasdy Ádám akkor megjelent Dantefordításához kapcsolódott. A mű tanításához – írtuk a bejegyzésben – nem csak a friss fordítást, hanem az NKP [Nemzeti Köznevelési Portál] honlapjáról levetíthető videót is ajánljuk, amelyben ugyancsak Nádasdy Ádám beszél a diákok számára is érthető és élvezetes, sőt a szövegolvasásra bátorító, kedvcsináló módon a dantei pokol beosztásáról.” Az említett videó megosztásának azért is lehetett volna hírértéke, mert a kísérleti tankönyvek segédleteit ekkor helyezték át az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) honlapjáról: az NKP honlapjára már az újgenerációs tankönyveket töltötték fel, a segédletek nagy része viszont – egy ideig – mindkét portálon elérhető volt. A Pokol körei című kisfilmet olvasóink azóta is gyakran próbálják megnyitni honlapunkról – hiába: az ME honlapján feltüntetett hiperhivatkozás aktív ugyan, a videót mégsem indítja el. Leírása azonban ugyanitt, a bal felső sarokban látható gombra klikkelve mindmáig elérhető: „Hartai László filmjében Nádasdy Ádám ismerteti az »Isteni színjátékban« ábrázolt Poklot és a Pokol köreit. Dante a Poklot a görög mitológia és keresztény elképzelések alapján írta meg. A Pokol bejárása hasonlít Odüsszeusz és Aeneas alvilági utazásához, de a túlvilágon élők sorsa egészen más, mint az ókori eposzokban. A film segít megérteni a középkor világképét és a túlvilági életről alkotott elképzel[és]eket.”

Az OFI honlapján 2016-ban még három olyan négy-hétperces videó szerepelt, amelyet Hartai László Nádasdy Ádámmal forgatott: A Pokol körei mellett Az Isteni színjáték: A lírai költeménytől a science fictionig (utóbbi egyik képkockája látható bejegyzésünk elején), valamint a Dante felfedezése: A latin fordítástól a nemzeti nyelvekig. Nem tudható, hogy a másik két videó felkerült-e egyáltalán az NKP honlapjára, vagy egyszerre tűnhetett el A Pokol köreivel: a köznevelési portál keresőjében nincs nyoma egyik kisfilmnek sem. A Hartai László által készített további videók jelentős része viszont elérhető az NKP oldalán: a kisfilmekben Karsai György klasszika-filológus beszél az Odüsszeia két epizódjáról, Szapphó költészetéről és a thébai mondakörről, Kőrizs Imre és Csehy Zoltán irodalmárok Horatiusról, Hasznos Andrea történész a Biblia világáról, valamint Pálfi György filmrendező a Toldi 11. énekéről. Sajnálatos módon azonban az NKP honlapján már nem szerepel az Oidipusz, az ember (Karsai Györggyel), sem az Ábrahám, Izsák és Jézus, sem a Chagall és a Biblia (Dombrovszky Ninette művészettörténésszel). Ugyancsak hiába keressük azt a két videót, amelyben a W. H. formáció Senával és – a nemrégiben feloszlott – Akkezdet Phiai tagjaival, Závada Péterrel és Süveg Márkkal adja elő angolul és magyarul a XVIII. és a LXVI. Shakespeare-szonettet.

Az ELTE BTK Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézete, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Tanári Tagozata és az ME 2016. május 28-án rendezett konferenciát a kísérleti irodalom- és nyelvtankönyvekről. (A konferencia programjáról, annak összefoglalójáról és sajtóvisszhangjáról honlapunkon tájékozódhatnak.) Az előadók részéről számos bírálat érte a kísérleti és újgenerációs tankönyveket, de többen kiemelték, hogy a segédletek közül a fent említett videók annak ellenére is értéket képviselnek, hogy a könyvekben nem kapcsolódnak hozzájuk feladatok. (Lényegében ugyanez olvasható Arató László elemzésében is, mely még a konferencia előtt, az Iskolakultúra 2016/3. számában jelent meg.) Az OFI 2016. június 1-jén közleményt adott ki a konferencián elhangzottakra reflektálva: „Több ezer digitális tananyag – olvasható a közleményben – már szeptember óta kitűnően használható (külön kiemelésre méltók a Hartai László filmrendező és filmesztéta által készített OFI-interjúk például Dante kapcsán Nádasdy Ádámmal vagy a Toldi kapcsán Pálfi György filmrendezővel).” (Az ME választmányának viszonválasza honlapunkon olvasható.) A kiemelésre méltónak tartott kisfilmek közül a Nádasdy Ádámmal készített interjúk ma már nem érhetők el sem az OFI, sem az NKP honlapján. A köznevelési portálon a Zanza TV változó színvonalú videói mellett azonban több olyan kisfilm megtekinthető, amelyet szívesen ajánlunk olvasóink figyelmébe.

AJÁNLOTT SEGÉDLETEK (KISFILMEK) AZ NKP HONLAPJÁN 

 

A kísérleti irodalomtankönyvekhez készült – szintén ajánlott – Karsai György-interjúk 2014-ben először az OFI YouTube-csatornáján váltak elérhetővé. Felhasználásukat már ekkor megnehezítette, hogy nem nyilvános videókként kerültek fel az oldalra. Az egykori feltöltések ma is aktívak, de a beállítás miatt sem a videómegosztó keresője, sem az internetes keresők nem listázzák a kisfilmeket, azokat – mint egykor az OFI honlapján – csak a hiperhivatkozások ismeretében lehet megtekinteni. A köznevelési portálon is elérhető filmek közül négyet – az egykori feltöltések hiperhivatkozásait felhasználva – most az ME honlapján is közzéteszünk.


Az eltűnt Dante-videók nyomában – A kísérleti tankönyvek hiányzó segédletei” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s