Olvasási kedv és kánonok a digitális korban – Recenzió Hansági Ágnes Láthatatlan limesek című kötetéről

Az Iskolakultúra 2019/11. számában Olvasási kedv és kánonok a digitális korban címmel jelent meg Iványi-Szabó Rita írása Hansági Ágnes Láthatatlan limesek című tanulmánykötetéről. Miként a recenzió szerzője is kiemeli, a 2018-as megjelenésű kötet három témakörnek – a kánon fogalmának, az olvasóvá nevelés kérdésének, valamint az ún. „láthatatlan limes” motívumának – a működését értelmezi a digitális korban. Mind a recenzió, mind a kötet olvasói megismerkedhetnek a gyermekirodalmi kánon, a használati kánon, a kritikai kánon fogalmával, számos példa mellett József Attila Klárisok című versének recepciótörténeti bemutatásán keresztül az értelmezési kánon jelenségével, a mediatizáció olvasásra gyakorolt hatásával, ezzel összefüggésben a digitalizáció legfontosabb következményeként kiemelt „kontextus-vesztés” problémájával, de a könyvtárral mint a kánonképződés terével is. A recenzió rámutat a „láthatatlan limesek”, azaz „a saját és az idegenként megtapasztalt másik közti határ” jelenségére, amit többek között az olvasó – iskolai szituációban: a diák – és az olvasott szöveg közötti nyelvi distancián, továbbá a szöveg által közvetített, de a befogadótól időben és térben távollevő hagyományok közvetítésének lehetőségén keresztül prezentál. Sőt még Gyuri atyus neve sem hiányozhat a „temporális határjelenségek” ismertetésekor.

Iványi-Szabó Rita recenzióját Arató Lászlónak az irodalomtanítás tétjéről szóló gondolatával zárja: „Az irodalom az önismeretnek és mások megismerésének olyan fontos terepe, amit semmi más nem képes helyettesíteni. Az irodalomtanítás talán legfőbb feladata a nézőpontváltás, a más világlátásba való belehelyezkedés megtanítása.”

A recenzió teljes szövege az Iskolakultúra honlapján (itt) olvasható. A honlapon a teljes lapszám elérhető (itt), a lapszám további tanulmányai egyenként is hozzáférhetők (itt).

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s