„Az utolsó előtti diákbarát magyarérettségi” – Arató László a középszintű feladatokról

2022. május 2-án került sor az írásbeli érettségi vizsgákra magyar nyelv és irodalomból. A feladatsorok és a javítási-értékelési útmutatók – mint arról honlapunkon beszámoltunk – a vizsgát követő napon kerültek fel az Oktatási Hivatal honlapjára. (A kormányhivatalok által szervezett középszintű szóbeli vizsgák tételei, valamint az emelt szintű szóbeli tételek 2021 novembere óta nyilvánosak, ezek a dokumentumok honlapunkon keresztül is elérhetők.) Az írásbeli napján Arató László az Index, a Népszava, a Hírklikk és az Eduline kérdéseire válaszolva értékelte a középszintű feladatokat, másnap pedig – még a megoldókulcsok megjelenése előtt – az ATV Start című műsorában beszélt a magyarérettségiről. „Ez volt az utolsó előtti békebeli, diákbarát, irodalombarát és korszerű magyarérettségi, mert az új követelményrendszer – amely már a módosított alaptantervre épül – 2024-től érvénybe lép, és ez minden ponton visszalépést jelent a magyartanításban” – hangsúlyozta a Magyartanárok Egyesületének (ME) elnöke. Arató László szerint az idei magyarérettségi egészében nézve rendben volt – csupán részlethibái vannak: nagyobb gondosság volna elvárható a készítőitől. A szövegértési feladatok zöme jó, a bázisszöveg terjedelmében és tartalmában megfelel a követelményeknek. Ugyanakkor az érvelési feladat kissé álságos: valóságidegen a vizsgahelyzetben azt várni a diákoktól, hogy amellett – vagy: amellett is – érveljenek, hogy a memoriterek elsajátítása haszontalan a digitális civilizáció korában. Ugyanebben a feladatban a Nagy László-idézet indokolatlanul bonyolult, nehéz az érvelő szövegbe beépíteni. Az első feladatlap az ME elnöke szerint már jelzi a két év múlva bekövetkező változásokat: a feladatok iskolacentrikusak és túlontúl tantárgyközpontúak, holott az eredeti koncepció alapján a magyarérettséginek van egy kommunikációközpontú, gyakorlati, a munka világában való érvényesülés képességét mérő jellege is – a szövegértési és a gyakorlati feladatoknak tehát nem volna szabad ennyire tantárgycentrikusnak lenniük.

Arató szerint a második feladatlap műértelmezési feladatában Szabó Magda Ezüstgolyó című írása szerencsés választás: végre egy 20. századi és női szerző szerepelt az érettségin; a szöveg terjedelme ráadásul átfogható, mindenki számára világos – ugyanakkor vannak mélységei és titkai, ami miatt a vizsgázó számára valódi feladatot tud jelenteni a műértelmezés. Viszont itt is problematikus az instrukció, amely az „elbeszéléstechnikai eszközökre” kérdez rá: ez szakszerűségével ijesztő, viszont nem elég konkrét, nem nyújt fogódzót a diákok számára. A többi szempontot is egyszerűbben és gondolkodásra késztetőbben lehetett volna megfogalmazni. „Ráadásul – mondja az ME elnöke – Szabó Magda írása nem novella a szó hagyományos értelmében, hanem portré vagy karcolat, tehát amit a gyerekek a novelláról tanultak, azt valójában nem nagyon lehet az elemzésben alkalmazni. Ennek ellenére a többség ezt a feladatot választotta, és biztosan születtek jó dolgozatok is – de azt gondolom, hogy az instrukciónak nem nehezítenie, hanem segítenie kellene az elemzést.”

AJÁNLOTT SAJTÓMEGJELENÉSEK
 
 
Index – Egyszerre volt poros és bátran újító az idei magyarérettségi
 
 
Népszava – „Irodalom fakultációra jártam, nagyon szeretek olvasni és elemezni, de nekem sem volt teljesen egyértelmű, mire kérdeztek rá a novella kapcsán”
 
 
Eduline – A Szabó Magda-novella jó választás volt, az érettségi első fele viszont túlságosan tantárgy- és iskolacentrikus


Hírklikk – Ha nem túl magas az oktatás színvonala, az érettségizők tudása is rosszabb


ATV Start – Ezek voltak az idei magyarérettségi feladatai (01:11-től)
 
 
RTL Híradó – Elkezdődtek az érettségik (01:50-től)


Borítókép: Rosta Tibor, MTI/MTVAVélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s