Képtári történetek – Irodalmi pályázat középiskolásoknak

Parafrázisok a Magyar Nemzeti Galéria alkotásaira

A pályázat témája:

A Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria irodalmi pályázatot hirdet középiskolás diákok számára olyan szépirodalmi írásművek elkészítésére, amelyeknek ihletadó forrása a Magyar Nemzeti Galéria 10 kiemelt műalkotása. A pályázattal célunk, hogy a Galéria a nagyközönség számára ismert vagy épp kevésbé ismert művei a fiatalok írásai által új értelmezést nyerjenek. Nem műelemzéseket várunk, hanem kreatív fogalmazásokat, irodalmi parafrázisokat, amelyek a kiválasztott alkotásra rezonálnak. Szeretnénk megismerni, hogy a mai középiskolás korosztály miként viszonyul a magyar képzőművészet ikonikus műveihez, az általuk megjelenített történelmi korokhoz, témákhoz és szituációkhoz; egyúttal kíváncsiak vagyunk szövegformálási ötleteikre és technikáikra.

Ferenczy Károly: Madárdal

Korosztály:

9-12. osztályba járó diákok (egy intézményből vagy osztályból többen is jelentkezhetnek, határon túli diákok jelentkezését is várjuk)

Terjedelem és formátum:

Minimum 1500, maximum 3000 karakter (szóközökkel), Word dokumentum (12-es Times New Roman betűtípus, 1,5-es sortáv). Egy pályázó maximum három (különböző műalkotásokra készített) írásművel jelentkezhet.

Műfaji megkötés: 

Nincsen (csupán terjedelmi)

Beküldési határidő:

2016. április 30. 12.00 óra

Beküldés módja:

Elektronikus úton a palyazat@mng.hu címre, a pályaművet (Word) mellékletként csatolva, e-mailben az alábbi adatok megadásával:

  • Név, életkor
  • Saját telefonszám vagy szülő telefonszáma
  • Iskola teljes neve, címe, e-mailcíme
  • Felkészítő tanár neve (amennyiben van)
  • Nyilatkozat elfogadása

Nyilatkozat:

Kijelentem, hogy az általam beküldött szöveg a saját alkotásom. Díjmentesen (mindenfajta ellenszolgáltatás nélkül, beleértve a tiszteletdíjat és a szerzői jogdíjat is) hozzájárulok művemnek a “Képtári történetek – Parafrázisok a Magyar Nemzeti Galéria alkotásaira” pályázati felhíváshoz kapcsolódó felhasználásához, kiállításához, elektronikus vagy nyomtatott közléséhez (például plakáton, hírlevélben, múzeumi kiadványban, az eseményről készült beszámolóban, honlapon, oktatási anyagban, facebook oldalon nevem, életkorom, iskolám feltüntetésével, valamint írásom név nélkül történő közönségszavazásra bocsátásához). Nyilatkozom, hogy a mű vonatkozásában a felhasználási joggal rendelkezem és annak engedésére, átruházására jogosult vagyok. Szavatolom, hogy a művön nem áll fenn harmadik személynek olyan kizárólagos vagyoni/felhasználási joga vagy díjigénye, amely a Múzeum jogszerzését és felhasználását korlátozná vagy akadályozná.

Kijelentem, hogy az általam megadott adatok a valóságnak megfelelnek, a felhívási kiírást elolvastam, az abban foglaltakkal egyetértek.

Elbírálás menete:

A beérkezett alkotások közül a zsűri 2016. május 15-ig kiválasztja azokat a pályaműveket, amelyeket a II. fordulóba juttat, illetve közönségszavazásra is bocsát. A II. fordulóba jutott alkotások közül kerül ki az első három helyezett, illetve a közönségdíjas mű.

A zsűri:

Bellák Gábor művészettörténész (MNG)

Fenyő D. György középiskolai tanár, irodalomtörténész

Garaczi László író

Halász Rita művészettörténész (MNG)

Schlett Anna, kommunikációs főosztályvezető (MNG)

Eredményhirdetés:

  1. június 25. szombat, Múzeumok Éjszakája (helyszín a Magyar Nemzeti Galéria)

Díjazás:

  1. helyezett: 1 db LG Pad II 10.1 az LG Electronics felajánlásában
  2. helyezett: 50.000 forint OTP Junior kártyán az OTP Bank felajánlásában
  3. helyezett: 1db éves családi belépő a Magyar Nemzeti Galéria kiállításaira

Közönségdíj:    Családi belépő a Textúra 2016 őszi előadására

A legjobb írásokat kiállítjuk az adott műalkotás mellett a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításában.

Választható műalkotások:

Wagner Sándor: Dugovics Titusz önfeláldozása / Ferenczy Károly: Madárdal / Bihari Sándor: Vasárnap délután / Csontváry Kosztka Tivadar: Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban / Gulácsy Lajos: Varázsló kertje / Pór Bertalan: Család / Körösfői Kriesch Aladár: Zách Klára I. / Lossonczy Tamás: Tisztító nagy vihar / Roskó Gábor: Nézzük, mi újság a világban / Szűcs Attila: Piros vakfolt

Letölthető művek és a teljes pályázati kiírás a Magyar Nemzeti Galéria honlapján.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s