„Jó írásbeli, kisebb hibákkal” – Arató László a magyarérettségi feladatairól

Fotó: Balogh Zoltán – MTI

2019. május 6-án került sor a magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsgákra közép- és emelt szinten. A feladatsorok és a javítási-értékelési útmutatók az előírásoknak megfelelően a vizsgát követő napon kerülnek fel az Oktatási Hivatal honlapjára. (A kormányhivatalok által szervezett középszintű szóbeli vizsgák tételei, az emelt szintű szóbeli tételek, valamint a szóbeli vizsgákhoz készült mintatételek 2018 novembere óta nyilvánosak, ezek a dokumentumok honlapunkon keresztül is elérhetők.) Az írásbeli napján Arató László az Index és az Eduline oktatási portál kérdéseire válaszolva így értékelte a középszintű feladatsort: „Vannak benne apróbb csapdák és hibák, de alapvetően jó írásbeliről van szó, a gyakorlati szövegalkotás és az érvelés például hibátlan feladat.” A Magyartanárok Egyesületének elnöke szerint a középszintű írásbeli két műelemzési feladata közül a diákok nagy része általában a novellaelemzés mellett dönt, „ám látható egy olyan tendencia, hogy a feladatsor összeállítói a novellaelemzés abszolút uralmával szemben az összehasonlító elemzés felé próbálják orientálni a gyerekeket.” Így került két közismert és népszerű költő, József Attila (Kertész leszek) és Radnóti Miklós (Istenhegyi kert) egy-egy ismertebb versével párba a diákok számára ismeretlen Mándy Iván novellája (Nyaralás) – írja az Eduline.

Az írásbelik előtt Arató László a közmédia Híradójának és az RTL Klub Híradónak nyilatkozott a magyar nyelv és irodalom érettségiről. A közmédiának többek között azt mondta, fölösleges megtippelni, melyik évfordulós költő kerül be a feladatok közé, az RTL Híradójában pedig arról beszélt, hogy a novellaelemzés nem feltétlenül könnyebb, mint az összehasonlító elemzés: „Az összehasonlítás mint gondolati művelet nem olyan nehéz, ha jól vannak kiválasztva a versek, és ha jól vannak megadva a szempontok.” A két beszélgetés a közmédia Híradójának honlapján és YouTube-csatornáján (01:05-01.40), illetve az RTL Klub honlapján (01:12-02.30) érhető el.

Az egyesület elnöke az írásbeli vizsgák után adott első nyilatkozataiban részletesen beszél a szövegértési feladatsorról is, amely idén a Magyar Néprajz VI. kötetének ismeretterjesztő szövegéhez (A játék fogalma) kapcsolódott: „A játékról szóló szöveg megfelelő, világos, a bekezdések nagyon tisztán egy-egy témát fejtenek ki, emiatt a szöveget jól lehet kezelni, jól lehet benne visszakeresni.” Arató László ugyanakkor kiemeli: néhány feladatban (1, 4, 7) instrukciós hibák is előfordultak. (A teljes szöveg az Index, illetve az Eduline honlapján érhető el.)

Az RTL Klub honlapján Arató László részletesen beszél a középszintű feladatsor vitatható instrukcióiról. Az ATV Híradónak (05:25-06:25) adott nyilatkozata az ATV honlapján érhető el.

Frissítés: Magyarérettségi: a játékról is szólt, de nem volt könnyedNLCafé (2019.05.06.)

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s