A Magyartanárok Egyesülete választmányának nyilatkozata az Országos Köznevelési Tanács választásáról

Az Országos Köznevelési Tanács (OKNT) a kormányzati munkát szakmailag támogató döntéselőkészítő, véleményező és javaslattevő országos szakértői testület, mely figyelemmel kíséri a közoktatás helyzetét, javaslatot készít, valamint állást foglal a közoktatással összefüggő oktatáspolitikai, kutatási és fejlesztési kérdésekben. A tizenhét fős testületbe – mint az OKNT működését rögzítő jogszabályban olvasható – hat rendes tagot és két póttagot az országos pedagógiai szakmai szervezetek választanak. A testület 2023-as választási folyamatának korlátozott hozzáférhetőségéről február 7-én a Civil Közoktatási Platform honlapján – itt – jelent meg beszámoló. Az alábbiakban a Magyartanárok Egyesülete (ME) választmányának február 22-ei nyilatkozatát adjuk közre.

A Magyartanárok Egyesülete választmányának nyilatkozata
az Országos Köznevelési Tanács választásáról

A Magyartanárok Egyesületének választmánya egyhangúlag úgy döntött, hogy az új Országos Köznevelési Tanács tagjainak megválasztásában – noha az egyesület szakmai szervezetként jogosult a részvételre – nem vesz részt. Indokainkat az alábbiakban részletezzük.

Az idei választás körülményei igen sajátosak voltak. A korábbi gyakorlattal ellentétben nem értesítették a választásra jogosultakat. A közelgő eseményről és az újdonságként bevezetett regisztrálási kötelezettségről véletlenül értesültünk. Annak ellenére regisztráltunk, hogy a választás meghirdetésének módját elfogadhatatlannak tartjuk.

Az ME képviselője 2022 decemberében jelen volt az OKNT korábbi, szakmai szervezetek által választott tagjainak beszámolóján, melyet a delegáltak csupán néhány szervezet nyomatékos kívánságára rendeztek meg. Ebből megtudható volt, hogy a választott szakmai testület érdemben nem tudott hatni az oktatáspolitikára, a szakmai kérdésekre.

A Magyartanárok Egyesülete a befogadott és írásban visszaigazolt regisztráció ellenére nem kapott értesítést sem a jelöltállítás lehetőségéről, sem – később – a javaslataink nélkül született jelöltlistáról, illetve a választás folyamatáról és időpontjáról. Miután más szervezetektől értesültünk az általunk meg nem kapott levelekről, levelet küldtünk a minisztérium illetékes szakmai referensének, aki regisztrációnkat korábban visszaigazolta. A referens az „adminisztrációs hiba” miatt elnézésünket kérte, s február 20-án tudomásunkra hozta, hogy február 23. a választás határideje.

Ha az MTA illetékes osztálya és az állami egyetemek oktatói által is szakmaiatlannak és károsnak minősített Nemzeti alaptantervnek, a kerettanterveknek vagy az érettségi általános követelményrendszerének véleményezésében részt vehettünk volna – s ha Maruzsa Zoltán államtitkár úr a Magyar Nemzetben nem nevez bennünket, 26 éve eredményesen működő szervezetünket a Történelemtanárok Egyletével együtt „szakmai szervezetnek álcázott kommandósok”-nak – könnyebben tudnánk a minisztérium jószándékában bízni, illetve az „adminisztrációs hibával” kapcsolatban jóhiszeműek lenni.

Mivel a jelöltállításban nem vehettünk részt, a szavazásban sem fogunk. Már csak azért sem, mert a jelöltek listájában az előzmények ismeretében nem meglepő aránytalanságot észlelünk.

Szavazatunkkal nem kívánjuk legitimálni az inkorrekt választási folyamat nyomán szükségképpen egyoldalú összetételűnek ígérkező testületet, illetve tágabban a szakmailag elfogadhatatlan, a magyartanítást illetően a civilszervezetek és az egyetemi-akadémiai szféra álláspontját figyelmen kívül hagyó oktatáspolitikát, a vállalhatatlan szakmai döntéseket.

A Magyartanárok Egyesületének választmánya

Budapest, 2023. február 22.

A Magyartanárok Egyesülete választmányának nyilatkozata az Országos Köznevelési Tanács választásáról” bejegyzéshez egy hozzászólás

Hozzászólás