Vas István összegyűjtött versei a Digitális Irodalmi Akadémia honlapján

2016. augusztus 26-ától végre a világhálón is olvashatók Vas István összegyűjtött versei. A Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) tagjai egy évvel korábban, 2015. szeptember 22-én döntöttek arról, hogy Vas István posztumusz tagja legyen az akadémiának.

vas-istvan

A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) keretei között működő DIA elsősorban a kortárs magyar irodalom digitális közzétételével foglalkozik egy-egy szerző összes művének közreadásával, de tagjainak névsora az alapítás (1998) óta bővül 20. századi szerzőkkel.

A DIA honlapján Vas kötetei közül egyelőre háromkötetes Összegyűjtött versei érhetők el. Bizakodunk, hogy az online szöveggyűjtemény hamarosan további kötetekkel bővül. Addig is ajánljuk a PIM páratlan értékű kép- és hangarchívumát. A múzeum korábbi honlapján még elérhető a költő születésének századik évfordulóján (2010) készült összeállítás, amelyben Juhász Ferenc, Lator László, Réz Pál, Sumonyi Zoltán és Várady Szabolcs emlékezik, illetve olvassa fel Vas egy-egy költeményét. Ugyanitt meghallgatható Vas önéletrajzi regényének részlete, valamint a Cambridge-i elégia a szerző tolmácsolásában.

Vas István műveinek tanórai feldolgozásához ajánljuk az Anakreón feltámadásai (Mégsem, Piroska, Csúnya szeptember, Kibírta, Korán sötétedik, Folytassuk!); a Horatius Noster – A mi Horatiusunk (Vides ut alta stet); valamint az Irányok és művek a közelmúlt magyar epikájából és lírájából című tanári útmutatóinkat. Az utolsóként említett tanári útmutató az Óda a tegnapi asszonyokhoz című Vas-vers tanórai feldolgozásához ad segítséget. Vas István költeménye az idén elhunyt Réz Pál tolmácsolásában a PIM-média honlapján is meghallgatható.

Zeman Csaba

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s