Vas István összegyűjtött versei a Digitális Irodalmi Akadémia honlapján

2016. augusztus 26-ától végre a világhálón is olvashatók Vas István összegyűjtött versei. A Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) tagjai egy évvel korábban, 2015. szeptember 22-én döntöttek arról, hogy Vas István posztumusz tagja legyen az akadémiának. A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) keretei között működő DIA elsősorban a kortárs magyar irodalom digitális közzétételével foglalkozik egy-egy szerző összes művének közreadásával, de tagjainak névsora az alapítás (1998) óta bővül 20. századi szerzőkkel.

A DIA honlapján Vas kötetei közül egyelőre háromkötetes Összegyűjtött versei érhetők el. Bizakodunk, hogy az online szöveggyűjtemény hamarosan további kötetekkel bővül. Addig is ajánljuk a PIM páratlan értékű kép- és hangarchívumát. A múzeum korábbi honlapján még elérhető a költő születésének századik évfordulóján (2010) készült összeállítás, amelyben Juhász Ferenc, Lator László, Réz Pál, Sumonyi Zoltán és Várady Szabolcs emlékezik, illetve olvassa fel Vas egy-egy költeményét. Ugyanitt meghallgatható Vas önéletrajzi regényének részlete, valamint a Cambridge-i elégia a szerző tolmácsolásában.

Frissítés: A múzeum régi honlapján már nem érhető el a költő születésének századik évfordulója alkalmából készült összeállítás, de a PIM digitális archívuma, a PIM-média őrzi Juhász Ferenc, Lator László, Réz Pál, Sumonyi Zoltán, Vajda Miklós és Várady Szabolcs visszaemlékezéseit. (2018.10.28.)

Vas műveinek tanórai feldolgozásához ajánljuk az Anakreón feltámadásai (Mégsem, Piroska, Csúnya szeptember, Kibírta, Korán sötétedik, Folytassuk!); a Horatius Noster – A mi Horatiusunk (Vides ut alta stet); valamint az Irányok és művek a közelmúlt magyar epikájából és lírájából című tanári útmutatóinkat. Az utolsóként említett tanári útmutató az Óda a tegnapi asszonyokhoz című Vas-vers tanórai feldolgozásához ad segítséget. Vas István költeménye az idén (2016) elhunyt Réz Pál tolmácsolásában a PIM-média honlapján is meghallgatható.

Zeman Csaba

 

Hozzászólás