„Az egyik probléma, hogy egyáltalán szükség van felvételi rendszerre” – Beszélgetés Schiller Mariann-nal

2021. február 11-én Schiller Mariann volt az ATV Start című műsorának vendége. A Magyartanárok Egyesülete (ME) választmányának tagja a központi felvételi írásbeli vizsgát követően, január 24-én az Eduline oktatási portál felkérésére már értékelte a negyedik és a hatodik osztályos tanulók számára készült feladatsorokat – lásd: korábbi bejegyzésünket. A felvételi feladatokkal kapcsolatban az ME választmányi tagja az ATV stúdiójában megerősítette: „Nem volt nehezebb, és nem is volt nagyon másféle, mint amilyen szokott lenni. Inkább az a kérdés, hosszú évek óta, hogy ezek a feladatok mit mérnek, és milyen súllyal.”

A felvételiztetéssel kapcsolatban Schiller Mariann azt is elmondta: „Az egyik probléma az, hogy egyáltalán szükség van felvételi rendszerre. Ez azt jelenti, hogy az iskolák között nagyon nagy a különbség: egyes iskolákban harmincszoros túljelentkezés van, máshol meg nem jelentkezik senki. Ez különösen igaz a hat- és nyolcosztályos gimnáziumokra, ami az egész rendszert ellehetetleníti, hiszen az iskolákból a legjobbak elmennek negyedikben, illetve hatodikban. […] A felvételit nem lehet megszüntetni az egész rendszer átalakítása nélkül. Átmenetileg el tudok képzelni egy olyan felvételi feladatlapot, ami inkább szól a gyerekekről, mint ez a mostani – mondjuk, több benne a szövegértés, és kevesebb a szólásmondás meg a helyesírás.”

A beszélgetés során szóba került az oktatás jelenlegi helyzete is: „A koronavírus egy éve van velünk, de ez az oktatásban két különböző korszakot jelent, mert tavaly tavasszal mindenki otthon volt, és novembertől csak a középiskolások. Akik most felvételiztek, azoknak az eredményét jelentősen nem befolyásolták a tavaszi lezárások, vagy ha igen, akkor egyformán, hiszen mindenki ugyanazon a pályán fut.”

Az oktatás jelenéről és jövőjéről Schiller Mariann így fogalmazott: „Az oktatás rettenetes állapotban van, és nincsen olyan szegmense, amelyik ne sérült volna az elmúlt időszakban – és nem a koronavírus miatt. Az oktatást államosították, a tanárokat, a taneszközöket, a tanterveket autonómiájuktól megfosztották. Minden arról szól, hogy a tanári pálya minél kevésbé legyen értelmiségi munka. Látjuk, hogy a fiatalok nem nagyon mennek tanárnak. […] A végzettek közül nagyon kevesen mennek el tanítani. Nem tudom fejből, hogy a pedagógus korfa hol tart, de nagyon magas. Én harmincöt éve tanítok. Ha az én generációm nyugdíjba megy, akkor kiürülnek az iskolák.”

A teljes beszélgetés megtekinthető az ATV honlapján és YouTube-csatornáján – itt és itt.



„Az egyik probléma, hogy egyáltalán szükség van felvételi rendszerre” – Beszélgetés Schiller Mariann-nal” bejegyzéshez 2ozzászólás

Hozzászólás