„Elmélyülten és igényesen szerkesztett válogatás” – ÉS-kritika Arató László könyvéről

Az Élet és Irodalom 2018. szeptember 21-i számában Gondolkodni, beszélni címmel jelent meg Szarka Judit kritikája A szöveg vonzásában című tanulmánykötetről. Mint arról korábban honlapunkon (itt) beszámoltunk, a Műút portál 2017. december 31-én tette közzé az Arató László munkássága előtt tisztelgő, Fenyő D. György által szerkesztett 174 oldalas kötetet, amelynek azóta nyomtatott változata is megjelent: a könyvet 2018. április 14-én, a Magyartanárok Egyesülete konferenciáján Radnóti Sándor mutatta be a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A könyvről és az abban megjelent tanulmányok szerzőjéről az ÉS kritikusa többek között ezt írja: „Nyomon követhetjük, hogy egy irodalomtudós miképpen szintetizálja autonóm és termékeny módon a strukturalizmus szakmaetikai szigorát, a recepcióesztétika történeti cizelláltságát és a filozófiai hermeneutika ön- és világismereti dinamikáját (például Anakreón feltámadásai; Horatius noster); hogy egy, a késő modernitás történetfilozófiai és műveltségi igényességén edzett pedagógus ön- és világismereti éthoszából miképpen születik meg korunk kulturális paradigmaváltásának értő-érzékeny kultúrfilozófiai és módszertani olvasata és gyakorlata (például Olvasóvá nevelés és irodalomtanítás; Védőbeszéd a ponyvairodalom mellett); hogy egy felelős értelmiségi, aki elkötelezett a mindenkinek alanyi jogon járó szociális és kulturális javakból való részesedés esélyegyenlősége iránt, miképpen áll bele a rendszerváltáskor kezdődő és napjainkra mind kínosabbá és idegőrlőbbé váló szakmapolitikai vitákba (például Tizenkét tézis az irodalomtanítás válságáról; Kitől és mitől kell megvédeni az irodalomtörténetet?).” 

A kritika az ÉS honlapján (itt) – nem előfizetők számára egy rövid reklám megtekintése után – érhető el, nyomtatott változata a hetilap 2018/38. számának 20. oldalán olvasható.

Frissítés: A tanulmánykötet megvásárolható a Két Egér könyvesboltban (1092 Budapest, Ráday u. 20.), illetve megrendelhető a Két Egér online boltjában (itt); kapható továbbá az Írók Boltjában (1061 Budapest, Andrássy út 45.), és a bolt honlapján is megrendelhető (itt); a digitális kiadás pedig a Műút honlapján (itt) érhető el. (2019.04.16.)



„Elmélyülten és igényesen szerkesztett válogatás” – ÉS-kritika Arató László könyvéről” bejegyzéshez egy hozzászólás

Hozzászólás